Q1.
The Minister of State for Commerce & Industry C. R. Chaudhary,
attended the 6th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting (IMM) in
Singapore. What does E stands for in RCEP?
-
Empowered
-
Economic
-
Establishment
-
Environmental
-
Equal
Solution:
RCEP
stands for Regional Comprehensive Economic Partnership. RCEP
negotiations were formally launched in November 2012 at the ASEAN
Summit in Cambodia.
Q2.
Which of the following player recently won Santo Domingo Open trophy?
-
Rohan Bopanna
-
Saina Nehwal
-
Sania Mirza
-
Leander Paes
-
Yuki Bhambri
Solution:
Indian
tennis legend Leander Paes has won his second Challenger-level title
of the season, lifting the Santo Domingo Open trophy with partner
Miguel Angel Reyyes-Varela.
Q3.
India and ______ have launched their first joint programme for
Afghanistan to train its diplomats.
-
China
-
Pakistan
-
The USA
-
The UK
-
Japan
Solution:
India
and China have launched their first joint programme for Afghanistan
to train its diplomats. According to the Indian Embassy in Beijing,
Indian Ambassador to Afghanistan, Vinay Kumar hosted 10 Afghan
Diplomats who will be travelling to India for the 1st India-China
joint training programme for Afghan diplomats
Q4.
An emergency plan called GRAP has been implemented in the national
capital to combat air pollution. What does A stands for in GRAP?
-
Air-pollution
-
Anonymous
-
Accurate
-
Air
-
Action
Solution:
Under
the emergency plan called Graded Response Action Plan (GRAP),
stringent actions will be implemented based on the air quality of the
NCR area.
Q5.
Which of the following team won the Junior Hockey Sultan of Johor Cup
2018?
-
Malaysia
-
India
-
Great Britain
-
Indonesia
-
Australia
Solution:
In
Hockey, Great Britain lifted the 2018 Sultan of Johor Cup. In Johor
Bahru, Malaysia, Great Britain defeated India in the final. The other
teams in the tournament were Japan, Australia, Malaysia and New
Zealand.
Q6.
Which of the following Indian state recently won the UN Food and
Agriculture Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018?
-
Meghalaya
-
Uttarakhand
-
Assam
-
Manipur
-
Sikkim
Solution:
The
North-eastern state Sikkim won the UN Food and Agriculture
Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 for being the world's
first 100% organic state.
Q7.
An Indian state recently won the UN Food and Agriculture
Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 in a ceremony at FAO
headquarters. Where is the headquarters of FAO located?
-
New York
-
Vienna
-
Paris
-
Rome
-
Geneva
Solution:
UN
Food and Agriculture Organisation Headquarters in Italy, Rome. The
North-eastern state Sikkim won the UN Food and Agriculture
Organisation's (FAO) Future Policy Award 2018 for being the world's
first 100% organic state.
Q8.
Rashtriya Mahila Kisan Diwas is celebrated on _________.
-
15th October
-
23rd December
-
27th December
-
11th October
-
23rd October
Solution:
Rashtriya
Mahila Kisan Diwas is celebrated on 15th of October. In 2016, the
Ministry had decided to observe 15th October as RMKD to recognise the
contribution of women farmers in various aspects of agriculture
including sowing, planting, fertilizing, plant protection,
harvesting, weeding, and storage.
Q9.
The RBI mainly considers retail inflation data while formulating
monetary policy. What was the retail inflation in September 2018?
-
5.13%
-
3.77 %
-
3.69%
-
4.53%
-
3.2%
Solution:
Data
showed retail inflation rose to 3.77 percent in September from 3.69
percent in the previous month. The Wholesale Price Index (WPI)-based
inflation stood at 4.53 percent in August and 3.14 percent in
September last year.
Q10.
Theme for The International Day of Rural Women 2018 is ___________.
-
Rural women—agents of change fighting poverty, hunger and climate change
-
Time to recognize rural women and girls as agents of resilience and sustainability
-
Sustainable infrastructure, services and social protection for gender equality and the empowerment of rural women and girls
-
Sustainable infrastructure and Global exchange programs for rural women and girls in agriculture
-
Rural Women-Planting for Food and Jobs and fighting poverty, hunger and climate change for gender equality and the empowerment of rural women and girls
Solution:
The
International Day of Rural Women is observed on 15th October. This
year's theme is "Sustainable infrastructure, services and social
protection for gender equality and the empowerment of rural women and
girls".
No comments:
Post a Comment