Thursday, 17 May 2018

Daily Computer Quiz - 18th May 2018

Q1. The blank white area near the edges of every page in a word document is known as a ________.
(a) cut mark
(b) margin
(c) new area
(d) gutter
(e) indent

Show Answer
S1. Ans.(b)
Sol. Margins refer to the blank white areas near the edges of a page. Every page has top, bottom, left and right margins. The area surrounded by these four margins where you write, edit, and format the text is known as the text area. Therefore, if you increase or decrease the margin of a page, you get less or more space for writing text.

Q2. Which of the following is a type of chart available in Excel?
(a) Area
(b) Doughnut
(c) Line
(d) All of the above
(e) None of these

Show Answer
S2. Ans.(d)
Sol. A chart is used to represent a data graphically through symbols. The commonly used charts in Excel are line bar, area doughnut and pie.

Q3. Which of the following Office programs offers the animation feature?
(a) Word
(b) Excel
(c) PowerPoint
(d) Access
(e) None of these

Show Answer
S3. Ans.(c)
Sol. Animation refers to a process of creating an illusion of motion of static images. This feature is available in the PowerPoint application of Office Suite.

Q4. In MS PowerPoint, what are visual movements referred to as when one slide changes to another?
(a) Slide movement
(b) Slide transition
(c) Slide change
(d) Slide transformation
(e) None of these

Show Answer
S4. Ans.(b)
Sol. The transition from one slide to another in PowerPoint is known as slide transition.

Q5. In MS Word, ______ is a predefined decorative text that you can add to a document.
(a) ClipArt
(b) SmartArt
(c) Charts
(d) WordArt
(e) Comment

Show Answer
S5. Ans.(d)
Sol. WordArt includes predefined and pre- decorated text that can be added to a document for enhancing its appearance. You can also customise the font size and font colour of the WordArt.

Q6. Which of the following feature of Excel allows you to create small charts that you can insert in individual cells?
(a) Sparkline
(b) Slicer
(c) Macro
(d) All of the above
(e) None of these

Show Answer
S6. Ans.(a)
Sol. Spark lines are mini charts that you can place inside a cell of a worksheet to represent numerical data. They also allow you to quickly recognise time-based trends or variants in data.

Q7. Which of the following elements are used in an e-mail to express emotions of feelings clearly?
(a) Acronyms
(b) Abbreviations
(c) Rich text
(d) Emotions or smileys
(e) All of these

Show Answer
S7. Ans.(d)
Sol. Emoticons or smileys are elements that help you express your emotions or feelings more clearly in your e-mail. They provide a more direct and funny way to express yourself in addition to the words you use in your e-mail message.

Q8. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?
(a) Character, File, Record, Field, Database, File
(b) Character, Record, Field, Database, File
(c) Character, Field, Record, File, Database
(d) Bit, Byte, Character, Record, Field, File, Database
(e) None of the above

Show Answer
S8. Ans. (c)
Sol. Smallest to largest: Character, Field, Record, File, Database

Q9. What does DRAM stands for?
(a) Digital Random Access Memory
(b) Dynamic Random Access Memory
(c) Dividing Random Access Memory
(d) Dynamic Recording Access Memory
(e) None of these

Show Answer
S9. Ans. (b)
Sol. DRAM stands for Dynamic Random Access Memory.

Q10. __________ has the shortest access time.
(a) Cache Memory
(b) Virtual Memory
(c) Secondary Memory
(d) All of the above
(e) None of these

Show Answer
S10. Ans. (a)
Sol. Cache Memory has shortest access time. Cache memory, also called CPU memory, is random access memory (RAM) that a computer microprocessor can access more quickly than it can access regular RAM 

No comments:

Post a comment