Thursday, 17 May 2018

Daily Current Affairs Quiz - 18th May 2018

Q1. The World Health Organization (WHO) has launched a comprehensive plan to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by 2023. WHO calls on governments to use a particular action package. Name that action plan.
(a) ELIMINATE
(b) REPLACE
(c) REMOVE
(d) REDUCE
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. The World Health Organization (WHO) has launched a comprehensive plan to eliminate industrially-produced artificial trans fats from the global food supply by 2023. WHO calls on governments to use the 'REPLACE' action package to eliminate industrially-produced trans-fatty acids from the food supply.

Q2. The states of Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Haryana, Uttarakhand and the Union Territory of Chandigarh inked MoUs with the Union Health Ministry for the implementation of ___________.
(a) Rashtriya Swasthya Bima Yojana india
(b) The Indira Gandhi Matritva Sahyog Yojana
(c) Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Rashtriya Swasthya Suraksha Mission
(d) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana
(e) Swabhiman Scheme

S2. Ans.(c)
Sol. The states of Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Haryana and Uttarakhand agreed to implement the ambitious national health protection mission, which aims to provide an annual coverage of Rs 5 lakh per family. The four states and the Union Territory of Chandigarh inked MoUs with the Union Health Ministry for the implementation of Ayushman Bharat-Pradhan Mantri Rashtriya Swasthya Suraksha Mission.

Q3. Name the actor who was best known for playing Lois Lane in the Superman films in the 1970s and 1980s, who passed away recently.
(a) Glenn Close
(b) Helen Mirren
(c) Dianne Wiest
(d) Glenda Jackson
(e) Margot Kidder

S3. Ans.(e)
Sol. The actor Margot Kidder, best known for playing Lois Lane in the Superman films in the 1970s and 1980s, has died at the age of 69, a funeral home in Montana, US.

Q4. The government has approved the merger of the local unit of which countries’ Telenor with Bharti Airtel?
(a) Norway’s
(b) Sweden's
(c) Australia's
(d) Finland's
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. The government has approved the merger of the local unit of Norway’s Telenor with Bharti Airtel, clearing the last hurdle for the deal to go through. The Department of Telecom (DoT) had transferred all licences and liabilities of Telenor India to Bharti Airtel.

Q5. The International Day of Families is observed on ____________ every year.
(a) 10 May
(b) 15 May
(c) 12 May
(d) 17 May
(e) 19 May

S5. Ans.(b)
Sol. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. In 1993, the General Assembly of United Nations decided that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. This year (2018), the theme for the event is ‘Families and inclusive societies’.

Q6. President Ram Nath Kovind has inaugurated the 4th edition of Global Exhibition on services in _____________.
(a) Pune
(b) New Delhi
(c) Mumbai
(d) Guwahati
(e) Mangalore

S6. Ans.(c)
Sol. President Ram Nath Kovind has inaugurated the 4th edition of Global Exhibition on services in Mumbai. He has also released the logo for Services and launched the portal.

Q7. What is the theme for International Day of Families 2018?
(a) Ensure healthy lives and promote well-being for all
(b) Families, education and well-being
(c) Families, healthy lives and sustainable future
(d) Families and inclusive societies
(e) Families and Persons with Disabilities

S7. Ans.(d)
Sol. The International Day of Families is observed on the 15th of May every year. In 1993, the General Assembly of United Nations decided that 15 May of every year should be observed as The International Day of Families. This year (2018), the theme for the event is ‘Families and inclusive societies’.

Q8. Centre for Innovation, Incubation and Entrepreneurship (CIIE) of which of the following Indian Institutes has launched a Bharat Inclusion Initiative to build knowledge and foster innovation and entrepreneurial activity across areas such as financial inclusion, livelihood, education and health?
(a) IIT- Bombay
(b) IIM- Ahmedabad
(c) IIT- Delhi
(d) IIT- Kharagpur
(e) IISc Bangalore

S8. Ans.(b)
Sol. IIM-Ahmedabad’s Centre for Innovation, Incubation and Entrepreneurship (CIIE) has launched a Bharat Inclusion Initiative to build knowledge and foster innovation and entrepreneurial activity across areas such as financial inclusion, livelihood, education and health. CIIE at IIM Ahmedabad helps entrepreneurs turn ideas into viable businesses.

Q9. FIH Mobile, the investment subsidiary of Foxconn Technology Group, the world’s largest contract manufacturing giant, has written off an additional $40 million of its $200 million bet on online marketplace Snapdeal. Snapdeal is based in ___________.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Gurugram
(d) Noida
(e) Pune

S9. Ans.(c)
Sol. FIH Mobile, the investment subsidiary of Foxconn Technology Group, the world’s largest contract manufacturing giant, has written off an additional $40 million of its $200 million bet on Gurgaon-based online marketplace Snapdeal.

Q10. A statement issued by the Ministry of Statistics and Programme Implementation revealed that an increase in fruit and vegetable prices, coupled with egg prices, has pushed CPI to ____________ in April 2018.
(a) 7.65%
(b) 5.38%
(c) 4.58%
(d) 6.76%
(e) 6.85%

S10. Ans.(c)
Sol. The first month of the current financial year has brought some bad news on the inflation front with both retail (Consumer Price Index or CPI) and producer (Wholesale Price Index or WPI) inflation showing a surge raising the possibility of a policy rate hike by the Reserve Bank in the near future. A statement issued by the Ministry of Statistics and Programme Implementation revealed that an increase in fruit and vegetable prices, coupled with egg prices, has pushed CPI to 4.58 percent in April, from 4.28 percent in March.

No comments:

Post a comment