Thursday, 31 May 2018

TNPSC GK Question : 1st June 2018

Q1. The 2nd India-Korea Business Summit was held recently in _____________, under the theme “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.
(a) Indore
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Ahmedabad
(e) Chandigarh

S1. Ans.(c)
Sol. PM Narendra Modi addressed the 2nd India-Korea Business Summit in New Delhi. The theme of the Summit this year is “India-Korea: Scaling up the Special Strategic Relationship through Trade and Investments”.

Q2. Michael McCormack has been elected new Deputy Prime Minister of ______________ after replacing Barnaby Joyce.
(a) Denmark
(b) Sweden
(c) France
(d) Australia
(e) Austria

S2. Ans.(d)
Sol. Michael McCormack has been elected new Deputy Prime Minister of Australia. He has replaced former Deputy Prime Minister Barnaby Joyce.

Q3. Indian stars Seema Poonia and MC Mary Kom have settled for Silver medals after losing in the final of 69th Strandja Memorial Boxing tournament. The tournament was held in ____________.
(a) Azerbaijan
(b) Bulgaria
(c) Indonesia
(d) Venezuela
(e) Oman

S3. Ans.(b)
Sol. Indian stars Seema Poonia and MC Mary Kom have settled for Silver medals after losing in the final of 69th Strandja Memorial Boxing tournament at Sofia in Bulgaria.

Q4. Unique Identification Authority of India (UIDAI) introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of five years. What is the base color of this card?
(a) Blue
(b) Pink
(c) Green
(d) Yellow
(e) Red

S4. Ans.(a)
Sol. Unique Identification Authority of India (UIDAI) introduced a ‘Baal Aadhaar’ card for children below the age of five years. No biometric details will be required to get this blue-coloured Baal Aadhaar card.

Q5. Department of Post's (DOP) MMT is a service that enables instant money tra?nsfer from one place to another place using mobile, through Indian post offices. What is the meaning of "T" in MMT?
(a) Trust
(b) Transfer
(c) Timely
(d) Transaction
(e) Trucked

S5. Ans.(b)
Sol. DOP Mobile Money Transfer (MMT) is a service that enables instant money tra?nsfer from one place to another place using mobile, through Indian post offices. The consumer just needs to have a mobile while the actual transmission of the money is initiated by the Postal Assistant, using his/her special handset. The process for money transfer is very simple to understand and follow. This service will be a boon for those sections of our society who regularly remit money to their homes at faraway places and who have no access to any other financial instrument like bank account etc. except mobile phones.

Q6. ______________ is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India by India Post.
(a) EMO network
(b) International Financial System
(c) Money Transfer Service Scheme
(d) National Electronic Funds Transfer
(e) Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication

S6. Ans.(c)
Sol. Money Transfer Service Scheme is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India. Only inward personal remittances into India such as remittances towards family maintenance and remittances favoring foreign tourists visiting India are permissible. No outward remittance from India is permissible under MTSS.

Q7. As a result of the collaboration of the Department of Posts, Government of India with the Western Union Financial Services, a state of the art International Money transfer Service is now available through the Post Offices in India, which enables instantaneous remittance of money from around ____________ countries and territories to India.
(a) 195 countries
(b) 415 countries
(c) 115 countries
(d) 135 countries
(e) 295 countries

S7. Ans.(a)
Sol. Money Transfer Service Scheme is a quick and easy way of transferring personal remittances from abroad to beneficiaries in India. Only inward personal remittances into India such as remittances towards family maintenance and remittances favoring foreign tourists visiting India are permissible. No outward remittance from India is permissible under MTSS. As a result of the collaboration of the Department of Posts, Government of India with the Western Union Financial Services, a state of the art International Money transfer Service is now available through the Post Offices in India, which enables instantaneous remittance of money from around 195 countries and territories to India. The recipients can in fact collect the money in minutes after the sender has made the remittance.

Q8. Which among the following country was elected as the Vice President of Financial Action Task Force (FATF)?
(a) Russia
(b) China
(c) India
(d) Pakistan
(e) Bulgaria

S8. Ans.(b)
Sol. China was elected as the Vice President of Financial Action Task Force (FATF), a global body mandated to combat terror financing and money laundering. China's election came after the FATF plenary meeting in Paris.

Q9. Name the Television journalist who has been appointed as editor-in-chief of the television channel Rajya Sabha TV.
(a) Siddharth Zarabi
(b) A. Surya Prakash
(c) Abhijit Majumder
(d) Rahul Mahajan
(e) Sumit Patel

S9. Ans.(d)
Sol. Television journalist Rahul Mahajan has been appointed as editor-in-chief of the television channel Rajya Sabha TV. Mahajan’s name was recommended by a five-member selection committee headed by Prasar Bharti chairman A. Surya Prakash and was approved by the vice-president of India M.Venkaiah Naidu.

Q10. Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti has recently launched the Swajal pilot project in _____________.
(a) Haryana
(b) Punjab
(c) Rajasthan
(d) Jammu & Kashmir
(e) Maharashtra

S10. Ans.(c)
Sol. Union Minister of Drinking Water and Sanitation, Uma Bharti launched the Swajal pilot project at Village Bhikampura in Rajasthan. Besides ensuring the availability of clean drinking water to every household round the year, the project would also generate employment.

No comments:

Post a comment