Sunday, 3 June 2018

TNPSC GK Question : 4th June 2018

Q1. Name the Veteran director who has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards.
(a) Imtiaz Hussain
(b) Imtiaz Ali
(c) Mehboob
(d) Shekhar Kapur
(e) Vidhu Vinod Chopra

S1. Ans.(d)
Sol. Veteran director Shekhar Kapur has been appointed the chairman of the central panel of the 65th National Film Awards. The central panel comprises a chairperson and 10 other members, including five regional chairpersons who head the respective regional panels.

Q2. Name the homegrown logistics start-up that has tied up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.
(a) Moto Power
(b) Rivigo
(c) Track GO
(d) Transpro
(e) We Go

S2. Ans.(b)
Sol. Rivigo, a homegrown logistics start-up that owns as well as acts as an aggregator of trucks, is tying up with YES Bank, IDFC, and 10 other financial institutions to make cheaper funds available to truck owners and operators on its platform.

Q3. The Kadaknath Chicken of which state has recently got the Geographical Indication Tag?
(a) Odisha
(b) Uttarakhand
(c) Madhya Pradesh
(d) Kerala
(e) Gujarat

S3. Ans.(c)
Sol. Six years after it applied for the Geographical Indications (GI) tag for Kadaknath, a chicken breed whose black meat is in demand in some quarters, Madhya Pradesh has got the coveted label. The protein-rich meat of Kadaknath, chicks, and eggs are sold at a much higher rate than other varieties of chicken.

Q4. India received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived in _______________.
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Madhya Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) Assam

S4. Ans.(a)
Sol. India received its first LNG cargo from the US under a long-term supply deal when a ship carrying super-cooled natural gas arrived at Dabhol in Maharashtra.

Q5. Where is the registered office of CERSAI?
(a) Hyderabad
(b) Nagpur
(c) Kolkata
(d) Mumbai
(e) New Delhi

S5. Ans.(e)
Sol. The registered office of CERSAI is in New Delhi.

Q6. Who is the present MD and CEO of CERSAI?
(a) Mahesh Kumar Jain
(b) Praveen Kumar Sharma
(c) Ajay Tyagi
(d) Naina Lal Kidwai
(e) Mohammad Mustafa

S6. Ans.(b)
Sol. Praveen Kumar Sharma is the present MD and CEO of CERSAI.

Q7. The Legal Entity Identifier (LEI) is a _____________ alpha-numeric code based on the ISO 17442 standard developed by the International Organization for Standardization (ISO).
(a) 20 digits
(b) 18 digits
(c) 22 digits
(d) 16 digits
(e) 11 digits

S7. Ans.(a)
Sol. The Legal Entity Identifier (LEI) is a 20-digit, alpha-numeric code based on the ISO 17442 standard developed by the International Organization for Standardization (ISO).

Q8. The two-day meeting of Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan was held recently in-
(a) Bengaluru
(b) Guwahati
(c) Jammu
(d) New Delhi
(e) Chandigarh

S8. Ans.(d)
Sol. The two-day meeting of Permanent Indus Commission (PIC) between India and Pakistan began in New Delhi. Representatives from both the sides had discussed Water Treaty dispute and resolution of outstanding issues.

Q9. Name the player who was adjudged ‘Sportsperson of the Year’ at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017 in Hyderabad.
(a) Virat Kohli
(b) Mithali Raj
(c) Harmanpreet Kaur
(d) Rohit Sharma
(e) MC Mary Kom

S9. Ans.(b)
Sol. Indian women’s cricket team captain Mithali Raj was adjudged ‘Sportsperson of the Year’ while ace shuttlers Kidambi Srikanth and P V Sindhu bagged the best senior male and female athletes at the Telangana Sports Journalists Association annual awards for 2017 in Hyderabad.

Q10. Indian shooter Muskan Bhanwala clinched the gold medal in ISSF Junior World Cup in Australia. She won the medal in ________________.
(a) 25 metre rapid fire pistol event
(b) 10 metre air pistol event
(c) 25 metre pistol event
(d) 50 metre rifle prone event
(e) 50 metre pistol event

S10. Ans.(c)
Sol. Indian shooter Muskan Bhanwala clinched the gold medal in women’s 25m pistol event at the ISSF Junior World Cup in Sydney, Australia. The 16-year-old Muskan beaten China’s Qin Sihang and Thailand’s Kanyakorn Hirunphoem.

No comments:

Post a comment