Tuesday, 12 June 2018

TNPSC GK Questions : 13-06-2018

Q1. Mauritius President __________________ has resigned after being embroiled in a scandal over the use of a credit card to buy luxury personal items.
(a) Pravind Jugnauth
(b) Ameenah Gurib-Fakim
(c) Vladimir Putin
(d) Robert Fico
(e) Jacob Zuma

S1. Ans.(b)
Sol. Mauritius President Ameenah Gurib-Fakim has resigned after being embroiled in a scandal over the use of a credit card to buy luxury personal items.

Q2. The United Nations has issued an appeal for how much amount to meet the needs of nearly 900,000 Rohingya refugees in Bangladesh?
(a) 3202 million Dollars
(b) 540 million Dollars
(c) 234 million Dollars
(d) 1532 million Dollars
(e) 951 million Dollars

S2. Ans.(e)
Sol. The United Nations has issued an appeal for 951 million Dollars to meet the needs of nearly 900,000 Rohingya refugees in Bangladesh.

Q3. Navy Chief Admiral ________________ was on a five-day visit to the USA in March 2018.
(a) Sunil Lanba
(b) Birender Singh Dhanoa
(c) Vishnu Bhagwat
(d) Bipin Rawat
(e) Ajit Doval

S3. Ans.(a)
Sol. Navy Chief Admiral Sunil Lanba was on a five-day visit to the USA in March 2018. The visit aims to consolidate relations between the Armed Forces of both the nations and to explore new avenues of defense co-operation.

Q4. Name the present Prime Minister of Mauritius?
(a) Anerood Jugnauth
(b) Navin Ramgoolam
(c) Ameenah Gurib-Fakim
(d) Pravind Jugnauth
(e) Roshi Bhadain

S4. Ans.(d)
Sol. Pravind Jugnauth is the present Prime Minister of Mauritius.

Q5. Strengthening the Groundwater irrigation scheme under Prime Minister Krishi Sinchai Yojna- Har Khet ko Pani – the Government allocated how much amount for this purpose?
(a) Rs. 1,800 crore
(b) Rs. 5,700 crore
(c) Rs. 6,300 crore
(d) Rs. 8,100 crore
(e) Rs. 2,600 crore

S5. Ans.(e)
Sol. Strengthening the Ground water irrigation scheme under Prime Minister Krishi Sinchai Yojna - Har Khet ko Pani – the Government allocated Rs 2600 crore for this purpose. This would provide assured irrigation in 96 deprived irrigation districts where less than 30% of the land holdings get that presently.

Q6. How many projects have been sanctioned under Namami Gange Programme for infrastructure development, reverse surface cleaning, rural sanitation and other interventions at a cost of Rs.16,713 crore in union budget 2018-19?
(a) 221 projects
(b) 187 projects
(c) 320 projects
(d) 514 projects
(e) 680 projects

S6. Ans.(b)
Sol. The Finance Minister also announced that 187 projects have been sanctioned under Namami Gange Programme for infrastructure development, reverse surface cleaning, rural sanitation and other interventions at a cost of Rs.16,713 crore. 47 projects have been completed and remaining projects are at various stages of execution All 4465 Ganga Grams villages on the bank of river have been declared open defecation free.

Q7. The budgetary and extra budgetary expenditure for the Sector has been increased from Rs.4.94 lakh crore in 2017-18 to ___________ lakh crore in 2018-19.
(a) Rs. 10.12 lakh crore
(b) Rs. 35.34 lakh crore
(c) Rs. 15.17 lakh crore
(d) Rs. 5.97 lakh crore
(e) Rs. 21.23 lakh crore

S7. Ans.(d)
Sol. The Government has enhanced allocation for the Infrastructure Sector in the Union Budget 2018-19, recognizing its role as the growth driver of the economy. The budgetary and extra budgetary expenditure for the Sector has been increased from Rs.4.94 lakh crore in 2017-18 to Rs. 5.97 lakh crore in 2018-19.

Q8. Who is the United Nations High Commissioner for Refugees?
(a) Antonio Guterres
(b) Yasuko Shimizu
(c) Filippo Grandi
(d) Roberto Azevedo
(e) Ban Ki-moon

S8. Ans.(c)
Sol. Filippo Grandi is the 11th United Nations High Commissioner for Refugees. He was elected by the UN General Assembly on 01st January 2016 to serve a five-year term, until 31 December 2020.

Q9. Vladimir Putin has stormed to victory in presidential election, giving him another six years in power. He is president from which of the following country?
(a) Japan
(b) Russia
(c) Portugal
(d) Mauritius
(e) Germany

S9. Ans.(b)
Sol. Russian President Vladimir Putin stormed to victory in presidential election, giving him another six years in power. Putin, who has ruled Russia for almost two decades, won more than 75% of the vote according to preliminary results.

Q10. President Ram Nath Kovind has inaugurated a Festival of Innovation and Entrepreneurship and present Gandhian Young Technological Innovation awards in-
(a) Hyderabad
(b) Patna
(c) Imphal
(d) Kolkata
(e) New Delhi

S10. Ans.(e)
Sol. President Ram Nath Kovind was inaugurated a Festival of Innovation and Entrepreneurship and present Gandhian Young Technological Innovation awards at Rashtrapati Bhavan, in New Delhi. The five-day festival was an initiative to recognize, respect, showcase, reward innovations and to foster a supportive ecosystem for innovators. 

No comments:

Post a Comment