Wednesday, 13 June 2018

TNPSC GK Questions : 14-06-2018

Q1. Name the F1 Racer who won at the Bahrain Grand Prix 2018.
(a) Sebastian Vettel
(b) Valtteri Bottas
(c) Lewis Hamilton
(d) Nico Rosberg
(e) None of the given options is true


S1. Ans.(a)
Sol. Ferrari's Sebastian Vettel won his second Grand Prix in as many races, at the Bahrain Grand Prix, while Mercedes' Valtteri Bottas finished second by just 0.699 seconds.

Q2. Bollywood actor Anushka Sharma will be awarded the Dadasaheb Phalke Excellence Award for her successful movies as a/an _______________.
(a) Actor
(b) Director
(c) Producer
(d) Dancer
(e) Writer

S2. Ans.(c)
Sol. Bollywood actor Anushka Sharma will be awarded the Dadasaheb Phalke Excellence Award for her successful movies as a producer.

Q3. In a move that could temporarily soften bond yields, the RBI, in consultation with the Government, hiked the FPI investment limit in Central government securities. FPI stands for ____________.
(a) Forex Portfolio Investors
(b) Foreign Portfolio Investors
(c) Foreign Profile Investors
(d) Forex Portfolio Incomes
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(b)
Sol. In a move that could temporarily soften bond yields, the Reserve Bank of India, in consultation with the Government, hiked the foreign portfolio investors (FPI) investment limit in Central government securities (G-Sec) from 5% of outstanding stock now to 5.5% in FY2019 and 6% in FY2020.

Q4. Name the newly appointed Chief Executive officer of Germany-based Deutsche Bank.
(a) Garth Ritchie
(b) John Cryan
(c) Karl von Rohr
(d) James Poder
(e) Christian Sewing

S4. Ans.(e)
Sol. Deutsche Bank AG named Christian Sewing as the Chief Executive officer of the Bank. He has replaced John Cryan. Sewing will take over with immediate effect.

Q5. What is the full form of DBOD in Banking and Financial terms?
(a) Derivative of Banking Operations & Development
(b) Department of Bureau Operations & Development
(c) Department of Banking Operations & Development
(d) Department of Banking Organisations & Development
(e) Department of Board Operations & Development

S5. Ans.(c)
Sol. The Department of Banking Operations & Development (DBOD) is entrusted with the responsibility of regulation of commercial banks under the regulatory provisions contained in the B.R. Act, 1949 and RBI Act, 1934 besides enunciation of banking policies. Its functions broadly relate to prescription of regulations for compliance with provisions of Banking Regulation Act on establishment of banks such as licensing, branch expansion, maintenance of statutory liquidity, management and operations, amalgamation, reconstruction and liquidation of banking companies and issue of guidelines on Prudential Norms relating to Capital Adequacy, investments and loans. In order to achieve its objective, it has to maintain a flexible organizational set-up with activities in tune with the time.

Q6. In which among the following city, The FSF was first convened-?
(a) New Delhi
(b) Washington
(c) New York
(d) Paris
(e) Geneva

S6. Ans.(b)
Sol. The FSF was first convened in April 1999 in Washington.

Q7. The Financial Stability Forum was a group consisting of major national financial authorities such as finance ministries, central bankers, and international financial bodies. Where is the headquarters of Financial Stability Forum?
(a) Beijing
(b) Vienna
(c) New York
(d) Paris
(e) Basel

S7. Ans.(e)
Sol. The Financial Stability Forum was a group consisting of major national financial authorities such as finance ministries, central bankers, and international financial bodies. the headquarters of Financial Stability Forum is in Basel, Switzerland.

Q8. India has defeated which of the following team to clinch gold in the men's table tennis team event at the Commonwealth Games for the first time since 2006?
(a) Switzerland
(b) Nigeria
(c) Japan
(d) China
(e) The USA

S8. Ans.(b)
Sol. India defeated Nigeria to clinch gold in the men's table tennis team event at the Commonwealth Games for the first time since 2006. With this, India joined England to bag second-most table tennis gold medals (5) at CWG.

Q9. Mswati III is the King of ______________.
(a) Kenya
(b) Swaziland
(c) Morocco
(d) Ghana
(e) Ethiopia

S9. Ans.(b)
Sol. Mswati III is the King of an African Nation Swaziland.

Q10. In which of the following country, an international conference on ‘Water, Environment and Climate Change: Knowledge Sharing and Partnership’ was held recently?
(a) Bangladesh
(b) Bhutan
(c) Nepal
(d) China
(e) India

S10. Ans.(c)
Sol. An international conference on ‘Water, Environment and Climate Change: Knowledge Sharing and Partnership’ started in Kathmandu, Nepal. The three-day event is being organised by the Department of Water Supply and Sewerage and Govt of Nepal.

No comments:

Post a Comment