Sunday, 9 September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 10th September 2018

Q1. Indian navy ships and aircraft have arrived in Sri Lanka to take part in the joint exercise named______________ to be held with Sri Lankan navy at Trincomalee.
(a) INSLEX-2018
(b) Shaurya-2018
(c) Paramveer-2018
(d) SLINEX-2018
(e) INSRI-2018


S1. Ans.(d)
Sol. Indian navy ships and aircraft have arrived in Sri Lanka to take part in the joint exercise SLINEX-2018 to be held with Sri Lankan navy at Trincomalee. The exercise which was previously held biannually has been converted to an annual event from this year to enhance cooperation in the maritime domain and to further strengthen mutual trust and interoperability between the two navies.

Q2. The 6th edition of the biennial Bengaluru Space Expo was inaugurated recently by __________ in Bengaluru, Karnataka.
(a) ISRO Chairman Dr. K Sivan
(b) DRDO Chairman G. Satheesh Reddy
(c) Minister of Electronics and Information Technology, Ravi Shankar Prasad
(d) DRDO Chairman S Christopher
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(a)
Sol. The 6th edition of the biennial Bengaluru Space Expo was inaugurated by ISRO Chairman Dr.K Sivan in Bengaluru, Karnataka. The three-day event showcased industry participation in Indian space programme. ISRO Chairman Dr K Sivan addressed that the ISRO wants to offer manufacturing of PSLV and small satellite launch vehicles along with small satellites to private industries.

Q3. Ministry of Railways & Centre for Railway Information Systems (CRIS) organised a seminar on “Leveraging IT for Mobility” in New Delhi. Minister of Railways & Coal, Piyush Goyal launched a new app named ______________ of ‘Indian Railways e-procurement system’ (IREPS).
(a) CHHAYA
(b) SAMPOORTI
(c) AAPOORTI
(d) ACHAL
(e) RAILGADI

S3. Ans.(c)
Sol. Ministry of Railways & Centre for Railway Information Systems (CRIS) organised a seminar on “Leveraging IT for Mobility” in New Delhi. Minister of Railways & Coal, Shri Piyush Goyal graced the occasion as the Chief Guest. Shri Goyal also launched a new app – “AAPOORTI’ mobile App of ‘Indian Railways e-procurement system’ (IREPS).

Q4. The government of India has doubled the monetary limit to _____________ for filing loan recovery application in the Debt Recovery Tribunals (DRT) by banks and financial institutions.
(a) 20 lakh rupees
(b) 10 lakh rupees
(c) 80 lakh rupees
(d) 30 lakh rupees
(e) 14 lakh rupees

S4. Ans.(a)
Sol. The government of India has doubled the monetary limit to 20 lakh rupees for filing loan recovery application in the Debt Recovery Tribunals (DRT) by banks and financial institutions. As per the Finance Ministry, the move is aimed at helping reduce pendency of cases in DRTs. There are 39 DRTs in the country.

Q5. India is the Partner Country in the 87th Izmir International tradeshow which has begun recently in ______________.
(a) Canada
(b) Chicago
(c) Portugal
(d) Turkey
(e) France

S5. Ans.(d)
Sol. India is the Partner Country in the 87th Izmir International tradeshow which begins in Turkey. In this tradeshow India will also be launching a mega business pavilion ‘Source India’ hosting 75 Indian companies with the aim of tie-ups in order to increase India’s exports to Turkey and other neighbouring countries.

Q6. Name the Indian who has clinched the 10 metres Air Pistol Junior gold at the International Shooting Sport Federation (ISSF) Shooting World Championship in Changwon, South Korea.
(a) Harsh Bhanwala
(b) Manu Bhaker
(c) Saurabh Chaudhary
(d) Manika Batra
(e) Jitu Rai

S6. Ans.(c)
Sol. India’s Saurabh Chaudhary continued his brilliant run of form as he clinched the 10 metres Air Pistol Junior gold at the International Shooting Sport Federation (ISSF) Shooting World Championship in Changwon, South Korea.

Q7. Prime Minister Modi inaugurated India's first Global Mobility summit 'MOVE' in ____________.
(a) Mumbai
(b) Pune
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S7. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Modi inaugurated India's first Global Mobility summit 'MOVE' in New Delhi. Comprehensive discussions along 5 themes took place ranging from electrification and alternative fuels and reinventing public transport. The two-day meet of stakeholders has been organised by the NITI Aayog.

Q8. President Ram Nath Kovind was in the Czech Republic on the last leg of 3-nation Europe tour. India and the Czech Republic signed five agreements. Who is the Prime Minister of the Czech Republic?
(a) Andrej Babis
(b) Milos Zeman
(c) Vaclav Klaus
(d) Tomas Garrigue
(e) Martin Bursik

S8. Ans.(a)
Sol. President Ram Nath Kovind was in the Czech Republic on the last leg of 3-nation Europe tour. He met Prime Minister Andrej Babis of Czech Republic. India and the Czech Republic signed five agreements as part of President Kovind's visit.

Q9. The three-day World Hindu Congress has begun recently in _____________ under the theme of World Hindu Congress is 'think collectively, achieve valiantly'.
(a) Paris
(b) New York
(c) Chicago
(d) Singapore
(e) Amsterdam

S9. Ans.(c)
Sol. The three-day World Hindu Congress has begun in Chicago, the USA. Over 2000 delegates from across the globe are participating in this mega event. The theme of World Hindu Congress is 'think collectively, achieve valiantly'.

Q10. What was the theme of International Literacy Day 2018?
(a) Literacy and Behavioral development
(b) Literacy and internal development
(c) Literacy and mental development
(d) Literacy and skills development
(e) None of the given theme is true

S10. Ans.(d)
Sol. International Literacy Day, celebrated annually on 8 September, is an opportunity for Governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates, and reflect on the world's remaining literacy challenges. This year’s theme is ‘Literacy and skills development.’

No comments:

Post a comment