Tuesday, 21 May 2019

Daily Current Affairs Quiz for Competitive Exam : 22/05/2019

Q1. Who among the following has been acknowledged as the most viewed stand-up comedian in India and abroad by the World Book of Records London?
  •  Kiku Sharda
  •  Kapil Sharma
  •  Bharti Gaur
  •  Raju Shrivastav
  •  Sanket Bhosale

Solution:
Comedian-actor Kapil Sharma has been acknowledged as the most viewed stand-up comedian in India and abroad by the World Book of Records London.


Q2. Indonesia’s_____________ has been re-elected as president of the country, beating rival Prabowo Subianto, a retired general.
  •  Freundel Stuart
  •  Ilham Aliyev
  •  Armen Sarkissian
  •  Joko Widodo
  •  Paul Biya

Solution:
Indonesia’s Joko Widodo has been re-elected as president of the country, beating rival Prabowo Subianto, a retired general.

Q3. On 21st May, ________ celebrated World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development to highlight its efforts in promoting tolerance and cultural diversity. 
  •  UK
  •  US
  •  UAE
  •  India
  •  Japan

Solution:
On 21st May, the UAE celebrated World Day for Cultural Diversity for Dialogue and Development to highlight its efforts in promoting tolerance and cultural diversity.

Q4. _________has announced a strategic partnership with the FMCG arm of The Art of Living – Sri Sri Tattva. 
  •  SBI
  •  PNB
  •  BoB
  •  IoB
  •  RBI

Solution:
The State Bank of India (SBI) has announced a strategic partnership with the FMCG arm of The Art of Living – Sri Sri Tattva

Q5. The former_________ and three-time world champion Niki Lauda has passed away at the age of 70. 
  •  Sprinter
  •  Chess player
  •  Badminton player
  •  Formula One driver
  •  Swimmer

Solution:
The former Formula One driver and three-time world champion Niki Lauda has passed away at the age of 70.

Q6. World Metrology Day is observed every year on_____. 
  •  21 May
  •  20 May
  •  19 May
  •  17 May
  •  18 May

Solution:
World Metrology Day is observed every year on 20 May.

Q7. I M Pei, a dominant figure in American__________for more than three decades, has passed away. 
  •  Cinema
  •  Dance
  •  Architecture
  •  Photography
  •  Music

Solution:
I M Pei, a dominant figure in American architecture for more than three decades who designed the Louvre’s crystal pyramid, has passed away

Q8. Germany’s double Olympic biathlon champion__________ announced her retirement at the age of just 25 after struggling with health issues. 
  •  Kersti Kaljulaid
  •  Giorgi Margvelashvil
  •  Alpha Conde
  •  Sauli Niinisto
  •  Laura Dahlmeier

Solution:
Germany’s double Olympic biathlon champion Laura Dahlmeier announced her retirement at the age of just 25 after struggling with health issues.

Q9. State-run telco_______has announced that it has joined hands with internet major Google to expand its WiFi footprint across the country. 
  •  MTNL
  •  BSNL
  •  Airtel
  •  Jio
  •  Vodafone-idea

Solution:
State-run telco BSNL has announced that it has joined hands with internet major Google to expand its WiFi footprint across the country.

Q10. Name the company/lender that has toppled state-owned Indian Oil Corporation (IOC) to become the country’s biggest company by revenue. 
  •  HDFC Ltd
  •  SBI
  •  Reliance Industries
  •  ONGC
  •  TCS

Solution:
Reliance Industries has toppled state-owned Indian Oil Corporation (IOC) to become the country’s biggest company by revenue. The Mukesh Ambani-led conglomerate, in the 2018-19 fiscal year that ended March 31, reported a turnover of Rs 6.23 lakh crore.

No comments:

Post a comment