Thursday, 29 October 2020

 


   
BITA(Banking Institute & TNPSC Academy)             

                    Current Affairs 29th September 2020 Quiz

Q1. When is the World Tourism Day observed?
(a) 27 September
(b) 28 September
(c) 29 September
(d) 26 September
(e) 24 September

S1. Ans.(a)
Sol. The World Tourism Day is observed worldwide on September 27 since 1980. This date was chosen by the United Nations World Tourism Organization as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted.

Q2. What is the projected GDP growth of India in 2020-21 as per NCAER?
(a) -10.9%
(b) -11%
(c) -11.7%
(d) -12.6%
(e) -11.2%

S2. Ans.(d)
Sol. The National Council of Applied Economic Research (NCAER) has projected the GDP growth for the Indian economy at -12.6% For 2020-21 (FY21).

Q3. The 2020 India-Japan Maritime bilateral Exercise (JIMEX-20) is which edition of the biennial naval exercise?
(a) 3rd
(b) 4th
(c) 5th
(d) 2nd
(e) 1st

S3. Ans.(b)
Sol. The fourth edition of the biennial India-Japan Maritime bilateral Exercise (JIMEX) kicked off on 26 September 2020 in the northern Arabia Sea.

Q4. What was the profession of Isher Judge Ahluwalia who passed away due to brain cancer recently?
(a) Journalist
(b) Sportswomen
(c) Singer
(d) Jurist
(e) Economist

 S4. Ans.(e)
Sol. Renowned economist Dr. Isher Judge Ahluwalia has passed away after a 10-month-long battle with brain cancer.

Q5. What is the theme of the 2020 World Tourism Day?
(a) Tourism and Rural Development
(b) Tourism and the Digital Transformation
(c) Sustainable Tourism – a Tool for Development
(d) Tourism and Jobs: a better future for all
(e) Advancing sustainable tourism development

 S5. Ans.(a)
Sol. In 2020 the theme of WTD is ““Tourism and Rural Development””.

Q6. Name the winner of the F1 Russian Grand Prix 2020?
(a) Lewis Hamilton
(b) Valtteri Bottas
(c) Max Verstappen
(d) Sebastian Vettel
(e) Juan Manuel Fangio

S6. Ans.(b)
Sol. Valtteri Bottas (Mercedes-Finland) has won the Formula One Russian Grand Prix 2020 held on 27 September 2020. This is his second win of the season.

Q7. The World Rabies Day is observed every year on which day?
(a) 27 September
(b) 28 September
(c) 24 September
(d) 25 September
(e) 26 September

 S7. Ans.(b)
Sol. The World Rabies Day is celebrated annually on September 28 to raise awareness about the impact of rabies on humans and animals, provide information and advice on how to prevent the disease and take efforts to control rabies.

 

Q8. Mustapha Adib has recently resigned as the Prime Minister-designate of which country?
(a) Venezuela
(b) Cyprus
(c) Lebanon
(d) Mexico
(e) Syria

 S8. Ans.(c)
Sol. The Prime Minister-designate of Lebanon, Mustapha Adib has announced his resignation following his failure to form a new cabinet.

Q9. What is the theme of the World Rabies Day 2020?
(a) Together Against Rabies
(b) Rabies: Zero by 30
(c) Rabies: Share the message. Save a life
(d) Rabies: Vaccinate to Eliminate
(e) End Rabies: Collaborate, Vaccinate

S9. Ans.(e)
Sol. The theme for the 14th WRD in 2020 is ‘End Rabies: Collaborate, Vaccinate’.

 Q10. The former Union Minister Jaswant Singh, who has passed away recently had held which of these portfolios?
(a) Defence Ministry
(b) External Affairs Ministry
(c) Finance Ministry
(d) All of the above
(e) None of these

 

S10. Ans.(d)
Sol. The former Union Minister Jaswant Singh has passed away after a prolonged illness. He was 82. Jaswant Singh had served as the external affairs minister, defense minister and finance minister of India, during the then Prime Minister Atal Bihari Vajpayee’s Cabinet.

Q11. When is the International Day for the Universal Access to Information observed globally?
(a) 24 September
(b) 27 September
(c) 28 September
(d) 25 September
(e) 26 September

 S11. Ans.(c)
Sol. The International Day for the Universal Access to Information (commonly known as Access to Information Day) is held on 28 September ever year.

Q12. Who has been appointed as the Chairman of the BCCI’s women’s national selection panel?
(a) Anju Jain
(b) Purnima Rau
(c) Shubhangi Kulkarni
(d) Neetu David
(e) Mithu Mukherjee

 S12. Ans.(d)
Sol. The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has appointed Neetu David, one of finest woman cricketers of India in the late ’90s and early 2000, as the Chairman of the 5 member women’s national selection panel.

Q13. What is the theme of International Day for the Universal Access to Information 2020?
(a) Right to Information
(b) Right to Know
(c) Access to Information – Saving lives, Building Trust, Bringing Hope!
(d) Universal Access to Information
(e) Leaving No One Behind!

 S13. Ans.(c)
Sol. The theme for International Day for the Universal Access to Information 2020: Access to Information – Saving lives, Building Trust, Bringing Hope!

 Q14. The World Rabies Day is commemorated on the death anniversary of which scientist?
(a) Marie Curie
(b) Alexander Fleming
(c) Louis Pasteur
(d) Isaac Newton
(e) George Honeyman

 S14. Ans.(c)
Sol. The day also marks the death anniversary of the French chemist and microbiologist, Louis Pasteur’, who developed the first rabies vaccine.

Q15. NCAER projects the GDP of India at ________ percent for 2021-22.
(a) 7%
(b) 5%
(c) 6%
(d) 9%
(e) 8%

 S15. Ans.(a)
Sol. For 2021-22, NCAER projects the GDP of India to grow by 7%.

Q16. Aditya Puri has stepped down as the MD & CEO of HDFC Bank. Who has been appointed to replace Puri as the new MD & CEO?
(a) Malay Patel
(b) Kaizad Bharucha
(c) Sashidhar Jagdishan
(d) Sandeep Parekh
(e) Ravi Gupta

 S16. Ans.(c)
Sol. Aditya Puri, the Managing Director and Chief Executive Officer of HDFC Bank, has stepped down, after 25 years of highly successful career at India’s largest private sector lender. Sashidhar Jagdishan has been appointed as the new chief executive and managing director of the HDFC Bank w.e.f. 27 October 2020.

Q17. The Shipping Minister, Shri Mansukh Mandaviya recently inaugurated the ‘Direct Port Entry (DPE) facility’ of V.O. Chidambaranar Port Trust. Where is this port located?
(a) Gujarat
(b) Tamil Nadu
(c) Kerala
(d) Andhra Pradesh
(e) Maharashtra

 S17. Ans.(b)
Sol. The Union Minister of State for Shipping (I/C), Shri Mansukh Mandaviya inaugurated the ‘Direct Port Entry (DPE) facility’ of V.O. Chidambaranar Port Trust in Tamil Nadu

Q18. Which day of the year is observed as the Infantry Day by the Indian Army every year?
(a) October 27
(b) October 28
(c) October 26
(d) October 25
(e) October 24

 S18. Ans.(a)
Sol. Every year, October 27 is celebrated as Infantry Day by the Indian Army in Jammu & Kashmir (known by nickname, Chinar Corps).The Chinar Corps celebrated the 74th Infantry Day on October 27, 2020.

Q19. The Government has set up a high-level committee to look into commemoration of the 400th birth anniversary of Shri Guru Tegh Bahadur. Who is the head of this committee?
(a) Amit Shah
(b) Rajnath Singh
(c) Narendra Modi
(d) Nitin Gadkari
(e) Manmohan Singh

S19. Ans.(c)
Sol. The Centre has set up a high-level committee headed by Prime Minister Narendra Modi to commemorate the 400th birth anniversary of Shri Guru Tegh Bahadur. Union Home Secretary Ajay Kumar Bhalla will be the member secretary of the 70-member high-level committee.

Q20. Which country was the chair for the 6th BRICS Parliamentary Forum held virtually?
(a) China
(b) South Africa
(c) India
(d) Brazil
(e) Russia

 S20. Ans.(e)
Sol. The 6th BRICS Parliamentary Forum has been organised virtually on 27 October 2020 under the chairmanship of Vyachaslav Volodin, the Chairman of Russian Parliament.

Q21. Luis Arce has won the Presidential election of which country recently to be appointed as the President elect?
(a) Uruguay
(b) Chile
(c) Paraguay
(d) Bolivia
(e) Sierra Leone

S21. Ans.(d)
Sol. Luis Arce has been chosen as the President-elect of Bolivia, after winning landslide victory in the 2020 Bolivian general election.

 Q22. The India-US two plus two Ministerial Dialogue was which edition of the annual event?
(a) Second
(b) Third
(c) Fourth
(d) Sixth
(e) Seventh

S22. Ans.(b)
Sol. India is hosting the third India-US two plus two Ministerial Dialogue at Hyderabad House in New Delhi on 27 October 2020.

 Q23. The Ministry of Tribal Affairs has tied up with the Art of Living (AoL) foundation to launch two Centers of Excellence (CoE) for Tribal Welfare. The two CoEs have been inaugurated in which states?
(a) Haryana and Punjab
(b) Uttar Pradesh and Rajasthan
(c) Maharashtra and Jharkhand
(d) Himachal Pradesh and Gujarat
(e) Gujarat and Haryana

 

 S23. Ans.(c)
Sol. The Union Minister of Tribal Affairs, Shri Arjun Munda launched two Centers of Excellence (CoE) for Tribal Welfare in a collaboration between Ministry of Tribal Affairs (MoTA) and Art of Living (AoL). The first CoE has been launched in Aurangabad district of Maharashtra. The second CoE has been launched in Jharkhand.

Q24. Who led the Indian delegation at the 2020 BRICS Parliamentary Forum?
(a) Om Birla
(b) Venkaiah Naidu
(c) Narendra Modi
(d) Pralhad Joshi
(e) Nitin Gadkari

 S24. Ans.(a)
Sol. The Indian Parliamentary Delegation is being led by Lok Sabha Speaker, Om Birla and also consists of Member of Lok Sabha Kanimozhi Karunanidhi.

 Q25. When is the International Animation Day observed?
(a) October 26
(b) October 27
(c) October 25
(d) October 28
(e) October 29

S25. Ans.(d)
Sol. The International Animation Day is observed every year on October 28 to celebrate the art of animation and also recognise the artists, scientists and technicians behind animation.

Q26. Naresh Kanodia, who passed away recently, was a veteran actor of which film industry?
(a) Bengali
(b) Marathi
(c) Gujarati
(d) Odia
(e) Bhojpuri

 S26. Ans.(c)
Sol. Veteran Gujarati film star-turned-politician Naresh Kanodia has passed away at UN Mehta Institute of Cardiology and Research Centre after testing positive for coronavirus.

Q27. In 2020, the world is observing __________ edition of the International Animation Day.
(a) 12th
(b) 19th
(c) 25th
(d) 21st
(e) 15th

 S27. Ans.(b)
Sol. 2020 marks the 19th International Animation Day.

Q28. Which of the following state government has decided to establish anti-human trafficking Police Stations in each and every district in a major step towards the security of women and children?
(a) Uttarakhand
(b) Uttar Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Gujarat
(e) Madhya Pradesh

S28. Ans.(b)
Sol. Uttar Pradesh Government has decided to establish anti-human trafficking Police Stations in each and every district in a major step towards the security of women and children.

 Q29. What is the theme of 6th BRICS Parliamentary Forum?
(a) BRICS: Economic Growth for an Innovative Future
(b) BRICS Partnership for Global Stability, Security and Prosperity
(c) BRICS: collaboration for inclusive growth and shared prosperity
(d) BRICS partnership in the interest of global stability, general safety and innovative growth: Parliamentary dimension
(e) BRICS: Stronger Partnership for a Brighter Future

 S29. Ans.(d)
Sol. The theme of the Forum is ‘BRICS partnership in the interest of global stability, general safety and innovative growth: Parliamentary dimension’.

Q30. India is hosting the third India-US two plus two Ministerial Dialogue at Hyderabad House in _________.
(a) Chennai
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) Hyderabad
(e) New Delhi

 S30. Ans.(e)
Sol. India is hosting the third India-US two plus two Ministerial Dialogue at Hyderabad House in New Delhi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 comment:

  1. Great Information sharing.I am very happy to read this article .. thanks for giving us go through info.Fantastic nice. I appreciate this post.Take a look at 5 Must-Have Features to look for in an Affordable Smartphone

    ReplyDelete