Monday, 15 October 2018

Daily Computer Quiz : 15/10/2018

Q1. Which among the following option does DBMS helps to achieve?
(a) Data independence
(b) More redundancy
(c) Centralised manner to control of data
(d) Both (a) and (c)
(e) None of the above

Ans.(d)
Sol. DBMS reduces data redundancy, provide a centralised manner to control of data and enabled data independence.

Q2. Which among the following is a Super computer series developed by Indian scientists?
(a) Param
(b) Super30l
(c) Compaq Presario
(d) Cray YMP
(e) Blue Gene

Ans.(a)
Sol. PARAM is a series of supercomputers designed and assembled by the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) in Pune, India. The latest machine in the series is the PARAM Kanchenjunga.

Q3. DBMS ensures data integrity by managing transactions through ACID test. What does ACID stands for in computer science?
(a) Artistic, collaborative, inference, durability
(b) analytic, consistency, inference, duration
(c) Atomicity, consistency, isolation, durability
(d) Atomicity, collaborative, inference duration
(e) Adherence, consistency, isolation, durability

Ans.(c)
Explanation: ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, and Durability) is a set of properties of database transactions.

Q4. Table of contents can be prepared by using:
(a) macros
(b) headings as H1, H2, H3 and more in the document
(c) by table of contents in tools menu
(d) (b) and (c)
(e) By File menu

Ans.(b)
Sol. You can make Table of Content by using Headings.

Q5. Who developed the basic architecture of Computers?
(a) Charles Babbage
(b) Blaise Pascal
(c) Steve Newton
(d) John Von Neumann
(e) Henery Johns

Ans.(d)
Explanation: The von Neumann architecture, also known as the von Neumann model is a computer architecture by John Von Neumann.

Q6. Which bar is usually located below the Title Bar that provides categorized options?
(a) Menu Bar
(b) Status bar
(c) Toolbar
(d) Scroll Bar
(e) None of the above

Ans.(a)
Sol. The Menu Bar is the horizontal band that contains commands and options that can be chosen.

Q7. Inheritance is the ability of an object to pass on its characteristics to its ____________.
(a) subclasses
(b) off-spring
(c) super classes
(d) parents
(e) none of the above

Ans. (a)
Sol. A superclass passes its characteristics to it's subclass in concept of inheritance in programming languages.

Q8. What does the computer Motherboard contains that houses setting configurations and is powered by the onboard battery?
(a) CMOS
(b) RAM
(c) DRAM
(d) CPU
(e) None of these

Ans.(a)
Sol. The CMOS is a physical part of the motherboard: it is a memory chip that houses setting configurations and is powered by the onboard battery. The CMOS is reset and loses all custom settings in case the battery runs out of energy, additionally, the system clock resets when the CMOS loses power.

Q9. Which type of system can learn and adjust to new circumstances by themselves?
(a) Database management system
(b) Expert systems
(c) Geographical systems
(d) Neural networks
(e) File based systems

Ans (d)
Sol. Neural Network is a computer system modeled on the human brain and nervous system.

Q10. The default and maximum size of text filed in Access is ______.
(a) 266 characters & 6400 characters
(b) 288 characters & 6880 characters
(c) 299 characters & 6499 characters
(d) 50 and 255 characters
(e) None of these

Ans.(d)
Sol. The default and maximum size of text filed in Access is 50 and 255 characters.

Q11. Which among the following term is used for: Unauthorized copying of software to be used for personal gain instead of personal backups?
(a) program thievery
(b) data snatching
(c) software piracy
(d) program looting
(e) data looting

Ans.(c)
Sol. Software piracy is the illegal copying, distribution, or use of software.

Q12. Type _______to start a numbered list, and then press SPACEBAR or the TAB key.
(a) 1#
(b) 1$
(c) 1.
(d) 1*
(e) None of these

Ans.(c)
Sol. 1. -> Spacebar -> enter, will start numbered list.

Q13. A/(n) ___________ is an object embedded in a web page or email, which unobtrusively (usually invisibly) allows checking that a user has accessed the content.
(a) email
(b) virus
(c) web beacon
(d) spam
(e) firewall

Ans.(c)
Sol. Common uses of web beacon are email tracking and page tagging for web analytics. Its alternative names are web bug, tracking bug, tag, or page tag.

Q14. Non-physical components of the computer are referred to as _______.
(a) CPU
(b) Software
(c) Hardware
(d) Program
(e) None of these

Ans. (b)
Sol. Software components are not physical or tangible components.

Q15. How many rows are there in latest version of MS Excel?
(a) 65536
(b) 16,384
(c) 1,048,576
(d) 1,050,000
(e) 2,001,000

Ans.(c)
Sol. In latest version there are 1,048,576 rows by 16,384 columns.

No comments:

Post a Comment