Tuesday, 16 October 2018

Daily Computer Quiz : 17/10/2018

Q1. Which among the following term is used for those hardware devices that are not part of the main computer system and are often added later to the system?
(a) clip art
(b) highlight
(c) execute
(d) peripheral
(e) None of these

Ans. (d)
Sol. A peripheral device is generally defined as any auxiliary device such as a computer mouse or keyboard that connects to and works with the computer in some way.

Q2. A device that provides emergency power to your computer, conditions the voltage, and protects against power surges is called a __________.
(a) Power Supply Unit
(b) Universal Surge Protector
(c) Universal Power Protection and Supply
(d) Uninterruptible Power Supply
(e) None of the above

Ans. (d)
Sol. Uninterruptible Power Supply is a device that provides battery backup when the electrical power fails or drops to an unacceptable voltage level.

Q3. A joystick is primarily used to/for ___________.
(a) Control sound on the screen
(b) Computer gaming
(c) Enter text
(d) Draw pictures
(e) Print text

Ans. (b)

Sol. Joystick is used for gaming.

Q4. Which of the following is true regarding Dumb Terminal in computer terminology?
(a) It is a computer terminal that consists mostly of just a display monitor and a keyboard
(b) It has no hard disk drive (HDD)
(c) It has no internal CPU and thus has little or no processing power
(d) All of the above
(e) None of these

Ans. (d)
Sol. All the statements are true about Dumb Terminal.

Q5. Which among the following is a software design technique that emphasizes separating the functionality of a program into independent, interchangeable modules?
(a) Programming language
(b) Programming structure
(c) Modular programming
(d) Logic chart
(e) None of the above

Ans. (c)

Sol. Modular programming is a software design technique that emphasizes separating the functionality of a program into independent, interchangeable modules, such that each contains everything necessary to execute only one aspect of the desired functionality.

Q6. Which is the part of the computer system that one can physically touch?
(a) data
(b) operating system
(c) hardware
(d) software
(e) None of these

Ans. (c)

Sol. hardware is tangible component in a computer system.

Q7. Which of the following is a programming language for creating special programs like applets?
(a) Java
(b) cable
(c) domain name
(d) Net
(e) COBOL

Ans. (a)
Sol. Java can be used to create applets. Applet is a very small application, especially a utility program performing one or a few simple functions.

Q8. When a real-time telephone call between people is made over the Internet using computers, it is called __________.
(a) a chat session
(b) an e-mail
(c) an instant message
(d) Internet telephony
(e) None of these

Ans. (d)
Sol. An Internet telephony service provider (ITSP) offers digital telecommunications services based on Voice over Internet Protocol (VoIP) that are provisioned via the Internet. ITSPs provide services to end-users directly or as whole-sale suppliers to other ITSPs.

Q9. A ___________ search engine is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet.
(a) Meta
(b) Individual
(c) Directory
(d) Subject directory
(e) None of these

Ans. (a)
Sol. A metasearch engine (or aggregator) is a search tool that uses another search engine's data to produce their own results from the Internet. Metasearch engines take input from a user and simultaneously send out queries to third party search engines for results.

Q10. Which of the following is file extension for Word documents?
(a) WRD
(b) TXT
(c) DOC
(d) FIL
(e) None of these

Ans. (c)

Sol. '.doc' is a file extension for Word file.

Q11. If you do not want to select any option after opening a menu then click menu title again or press key __________ to close the menu.
(a) Shift
(b) Tab
(c) Escape
(d) FI
(e) None of these

Ans. (c)

Sol. By pressing ESC key you can exit the menu.

Q12. The term _________ refers to data storage systems that make it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.
(a) retrieval technology
(b) input technology
(c) output technology
(d) storage technology
(e) None of these

Ans. (d)

Sol. Storage technology makes it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.

Q13.Which is not an item of hardware?
(a) An MP3 file
(b) A keyboard
(c) A disk drive
(d) A monitor
(e) None of these

Ans. (a)

Sol. MP3 file format of music/sound type files. It is not a hardware.

Q14. Which of the following memory chip is faster?
(a) There is no certainty
(b) DRAM
(c) SRAM
(d) DRAM is faster for larger chips
(e) None of these

Ans. (c)

Sol. SRAM is typically faster than DRAM since it doesn't have refresh cycles.

Q15. Which among the following provides a means of capturing an image (drawing or photo) so that it can be stored on a computer?
(a) Modem
(b) Software
(c) Scanner
(d) Keyboard
(e) Mouse

Ans. (c)
Sol. Scanner can be used to capture an image (drawing or photo) so that it can be stored on a computer.

No comments:

Post a Comment