Tuesday, 16 October 2018

Daily English Quiz : 17/10/2018


Directions (1-10): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate pair of words in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. Both the pair must fill the blank.

As awareness on (1)...... of tiger spreads, there are always (2)......stories that we come by. Here’s one such. For years, Mogiyas, the traditional hunter-gatherer (3)...... in Ranthambhore Tiger Reserve, had been (4)...... to poachers. For the tribe, it was very (5)...... since the “reward” one tiger skin ran to several thousand rupees. However, this came to an (6)...... end when more than a decade ago the Rajasthan police (7)...... poaching gangs following a tip off from a non-government organisation (NGO). The number of tigers in the region went up (8)...... in the following years. However, there was still the question of continuing to keep the tribe off tigers - which essentially meant providing the children a chance at a life away from poaching. The same NGO stepped in with support from the Forest Department. It set up an educational(9)...... and encouraged the Mogiya children to go school, all the while helping them learn(10)...... skills such as block printing and stitching from experts in the area.

Q1. 
(a)Protection/saving
(b)Conservation/preservation
(c)Hunting/killing
(d)Nurture/nourishing
(e)Captivating/subduing

S1. Ans.(b)

Sol.'Conservation' is the most appropriate word as spreading of awareness is to conserve the tigers.


Q2.
(a)Cordial/friendly
(b)Concocted/false
(c)Heart-warming/sympathetic
(d)Cock and Bull/unbelievable
(e)Comic/amusing

S2. Ans.(c)
Sol. As we are talking about the conservation of tigers, so there would always be 'heart-warming' stories related to it.


Q3.
(a)Society/organization
(b)Tribe/group
(c)Board/committee
(d)Union/coalition
(e)Juction/Intersection

S3. Ans.(b)
Sol. 'Tribe' is the most suitable answer here as the sentence is talking about the Mogiyas which is a tribe. Moreover, the sentence starts with 'For years, Mogiyas....'. Hence it can be inferred from it that passage is talking about the tribe.



Q4.
(a)Servants/slaves
(b)Informants/folder
(c)Workers/labourers
(d)Followers/fans
(e)Admirers/Devotees


S4. Ans.(b)
Sol. 'Informants' is the most appropriate answer here because the second line of the passage is informing about the Mogiyas tribe who are the informants to the poachers.
Informant-the one who who informs someone of something.



Q5.
(a)Unprofitable/losing
(b)Elucidative/explanatory
(c)Lucrative/profitable
(d)Superfluous/extraneous
(e)Lucid/clear


S5. Ans.(c)
Sol. 'Lucrative' means profitable. Hence 'lucrative' is the most suitable entry here. Look at the sentence 'For the tribe, it was very ...... since the “reward” one tiger skin ran to several thousand rupees' . They are talking about the reward of thousand rupees. Therefore, lucrative/profitable should come here.



Q6.
(a)Appropriate/suitable
(b)Peculiar/odd
(c)Demonstrative/displaying
(d)Apparent/clear
(e)Unyielding/stubborn


S6. Ans.(d)
Sol. The blank should be filled with 'apparent/clear' as it says that 'However, it(the practice of poaching) came to apparent/clear end...' when a decade ago, Rajasthan police took a serious action against it.


Q7.
(a)Associated/organized
(b)Connected/joined
(c)Abridged/curtailed
(d)Created/formed
(e)Busted/broken


S7. Ans.(e)
Sol. 'Busted/broken' should come here as when the Raajasthan police took action against poaching, the malpractice of it got busted/broken.
Abridged/curtailed means to cut off.


Q8.
(a)Eventually/ultimately
(b)Dramatically/effectively
(c)Thoroughly/completely
(d)Especially/particularly
(e)Actually/really


S8. Ans.(b)
Sol. 'Dramatically' is the correct option here because it is explained previously that when the higher took acton against poaching, the number opf tigers dramatically/effectively went up.

Especially, eventually, actually or thoroughly can't come here because we are talking about the the number of tigers which effectively went up.


Q9.
(a)Project/assignment
(b)Venture/undertaking
(c)Target/goal
(d)Survey/Prospect
(e)Excursion/tour


S9. Ans.(a)
Sol. 'Project' perfectly fits here as it is explained that the authorities took further action to educate the Mogiyas tribe's children and make them to go to school. So, it was a project that was lauched to make them learn the additional skills of stitching and printing etc.
Venture is a corporate term.
Setting up a school to make someone learn additional skills can't be a Target/goal.
Excursion means educational tour.


Q10.
(a)Additional/supplemental
(b)Conventional/ordinary
(c)Incredible/unbelievable
(d)Great/important
(e)Mediocre/ordinary

S10. Ans.(a)
Sol. 'Additional' is the most suitable answer. (Refer explanation of Q9)




No comments:

Post a Comment