Q1. India has recently been elected to an international organisation
for 3 years. What is the name of the organisation?
-
Nuclear Suppliers Group
-
UNHRC
-
UNDP
-
OPEC
-
UNICEF
Solution:
India has been elected to the United Nations' Human Rights Council
with the highest vote among all candidates. It secured 188 votes in
the Asia-Pacific category for a period of three years beginning
January 1, 2019.
Q2. Recently, Annapurna Devi has passed away in Mumbai. She was a
famous_______.
-
Politician
-
Sport woman
-
Dancer
-
Musician
-
Poet
Solution:
Legendary musician Annapurna Devi has passed away in Mumbai. She was
91. She was suffering from age-related issues.
Q3. The International Day for Disaster Reduction is observed across
the world on _______.
-
October 21
-
October 13
-
October 18
-
October 11
-
October 7
Solution:
The International Day for Disaster Reduction is observed across the
world on October 13 to promote a global culture of risk-awareness and
disaster reduction.
Q4. What is the theme of the 2018 International Day for Disaster
Reduction?
-
Home Safe Home: Living with Disasters
-
Home Safe Home: Reducing Exposure, Reducing Displacement
-
Living with Disability and Disasters
-
Home Safe Home: Live to Tell
-
Reducing Disaster Economic Losses
Solution:
The International Day for Disaster Reduction is observed across the
world on October 13 to promote a global culture of risk-awareness and
disaster reduction. The theme of the 2018 International Day for
Disaster Reduction is ‘Reducing Disaster Economic Losses’.
Q5. Global Hunger Index (GHI) indicates the level of hunger and
undernutrition worldwide. What is India’s rank in the Index?
-
103
-
81
-
111
-
96
-
107
Solution:
The 2018 Global Hunger Index (GHI) indicates that the level of hunger
and undernutrition worldwide falls into the serious category, at a
value of 20.9, down from 29.2 in 2000. As per the index, India was
ranked 103rd out of 119 qualifying countries.
Q6. Prime Minister Narendra Modi inaugurated the National Human
Rights Commission's (NHRC) 25th anniversary recently. Who is the
present chairman of NHRC?
-
Justice Akash Mishra
-
Justice Tarun Gogoi
-
Justice Dipak Mishra
-
Justice HL Dattu
-
None of the above option is true
Solution:
Justice HL Dattu is the present chairman of NHRC.
Q7. Minister of State for Textiles __________ has stated that the
Ministry will release 7.8 crore rupees for the construction of a
textile tourism complex in Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya.
-
Smriti Zubin Irani
-
Ajay Tamta
-
Jagat Prakash Nadda
-
Harsimrat Kaur Badal
-
Dr. Mahesh Sharma
Solution:
Ajay Tamta is the Minister of State for Textiles. he is the MP from
Almora, Uttarakhand.
Q8. Ministry of State for Textiles has stated that it will release
7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in
Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya. Who is the present CM of
Meghalaya?
-
Conrad Sangma
-
Pawan Kumar Chamling
-
Biplab Kumar Deb
-
N. Biren Singh
-
Tathagata Roy
Solution:
Conrad Sangma is the present CM of Meghalaya.
Q9. India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200
houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of
______ Srilankan rupees.
-
200 crore
-
150 crore
-
90 crore
-
10 crore
-
60 crore
Solution:
India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200
houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of 60
crore Srilankan rupees.
Q10. The 2018 Global Hunger Index (GHI) indicates that the level of
hunger and undernutrition worldwide. Which of the following country
topped the Index?
-
Bulgaria
-
Jordan
-
Belarus
-
Fiji
-
Peru
Solution:
The 2018 Global Hunger Index (GHI) indicates that the level of hunger
and undernutrition worldwide falls into the serious category, at a
value of 20.9, down from 29.2 in 2000. As per the index, India was
ranked 103rd out of 119 qualifying countries. Belarus topped the
Index.
No comments:
Post a Comment