Tuesday, 15 May 2018

Daily Current Affairs Quiz - 16th May 2018

Q1. Credit rating agency Fitch has stated that India's economic growth will accelerate to ________ in the current financial year (2018-19) and ________ in the next fiscal (2019-20).
(a) 7.2%, 7.4%
(b) 7.2%, 7.5%
(c) 7.1%, 7.3%
(d) 7.3%, 7.5%
(e) 7.5%, 7.8%

S1. Ans.(d)
Sol. Credit rating agency Fitch has stated that India's economic growth will accelerate to 7.3% in the current financial year (2018-19) and 7.5% in the next fiscal (2019-20).

Q2. Name the country that has become the largest remittance-receiving country in the world, with migrant workers from the country sending home 69 billion US dollars in 2017, according to the report ‘RemitSCOPE – Remittance markets and opportunities – Asia and the Pacific’.
(a) China
(b) India
(c) Philippines
(d) Singapore
(e) Indonesia

S2. Ans.(b)
Sol. India has become the largest remittance-receiving country in the world, with migrant workers from the country sending home 69 billion US dollars in 2017. According to the report ‘RemitSCOPE – Remittance markets and opportunities – Asia and the Pacific’, remittances to the Asia-Pacific region amounted to 256 billion dollars in 2017.

Q3. Indian Army has finalised a mega project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously. What is the total amount of this Project?
(a) Rs8,000 crore
(b) Rs10,000 crore
(c) Rs15,000 crore
(d) Rs18,000 crore
(e) Rs20,000 crore

S3. Ans.(c)
Sol. Indian Army has finalised a mega 15,000 crore rupees project under which a range of ammunition for its critical weapons and tanks will be produced indigenously. 11 private firms would be involved in the ambitious project.

Q4. Name the Noted Hindi film lyricist and a former Rajya Sabha MP who passed away recently in Mumbai.
(a) Nandram Das Bairagi
(b) Krishna Khopkar
(c) Ashok Dhawale
(d) JP Gavit
(e) Nana Malusare

S4. Ans.(a)
Sol. Noted Hindi film lyricist, Nandram Das Bairagi, popularly known as Balkavi Bairagi, passed away in his sleep. Bairagi, a Lok Sabha member between 1984 and 1989 and also a former Rajya Sabha MP. He was 87. He wrote several Hindi poems, among which, "Jhar gaye paat, bisar gayi tehni" is considered a gem by many Hindi poets.

Q5. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff is on an official visit to which of the following country for four days?
(a) Mauritius
(b) Philippines
(c) Indonesia
(d) Nepal
(e) Sri Lanka

S5. Ans.(e)
Sol. General Bipin Rawat, Chief of the Army Staff is on an official visit to Sri Lanka for four days. During the visit, he will hold talks with top political and military leadership of Sri Lanka and explore new areas of military-to-military cooperation between the ground forces of the two countries.

Q6. Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan and UAE Minister of State & ADNOC Group CEO Dr. Sultan Al Jaber flagged off the first consignment of 2 million barrels of ADNOC crude for Mangalore Cavern. ADNOC stands for?
(a) Abu Dhabi Natural Oil Company
(b) Abu Dhabi Natural Oil Corporation
(c) Abu Dhabi National Oil Company
(d) Abu Dhabi Natural Oil-Gas Corporation
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(c)
Sol. Union Petroleum and Natural Gas Minister Dharmendra Pradhan and UAE Minister of State & Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) Group CEO Dr. Sultan Al Jaber flagged off the first consignment of 2 million barrels of ADNOC crude for Mangalore Cavern.

Q7. A parliamentary panel has decided to study the recovery of black money and performance of public sector banks (PSBs) among a host of subjects. The panel is headed by _____________.
(a) L K Adwani
(b) Narendra Modi
(c) Yashwant Sinha
(d) Kalyan Singh
(e) Murali Manohar Joshi

S7. Ans.(e)
Sol. A parliamentary panel headed by veteran BJP leader Murali Manohar Joshi decided to study the recovery of black money and performance of public sector banks (PSBs) among a host of subjects. The 30-member Estimates Committee, in a meeting, decided to study a host of subjects related to various ministries in the year 2018-19.

Q8. Fino Payments Bank has recently launched a suite of digital products that can be accessed online and through mobile phones with the focus to build the transaction platform. Who is the Managing Director and Chief Executive Officer of FINO Payments Bank?
(a) Nidhi Malhotra
(b) Mahendra Kumar Chouhan
(c) Rishi Gupta
(d) Upendra Choudhary
(e) Narendra Tomar

S8. Ans.(c)
Sol. Fino Payments Bank launched a suite of digital products that can be accessed online and through mobile phones with the focus to build the transaction platform. Fino had launched its mobile banking app BPay in 2017. Rishi Gupta is the Managing Director and Chief Executive Officer of FINO Payments Bank.

Q9. Name the veteran singer who was honoured with the Swara Mauli title by spiritual guru Vidya Narasimha Bharati Swami.
(a) Asha Bhosle
(b) Kavitha Krishnamurthy
(c) Lata Mangeshkar
(d) Subramanyam Swami
(e) Anuradha Poudwal

S9. Ans.(c)
Sol. Melody queen Lata Mangeshkar was honoured with the Swara Mauli title by spiritual guru Vidya Narsimha Bharati Swami. Mangeshkar, 88, was conferred with the award at her residence in Mumbai.

Q10. Name the company that has recently introduced automatic recurring payments, a new feature that lets users configure the payments app to pay for periodic recurring expenses automatically.
(a) Vodafone
(b) Reliance Jio
(c) Flipkart
(d) Paytm
(e) Amazon

S10. Ans.(d)
Sol. Paytm introduced automatic recurring payments, a new feature that lets users configure the payments app to pay for periodic recurring expenses automatically. Similar to standing instructions for bank accounts, the ‘My Payments’ feature can be used for high-value payments for a variety of cases.

No comments:

Post a comment