Monday, 28 May 2018

Daily Current Affairs Quiz - 29th May 2018

Q1. India launched its second IT corridor in China to cash in on the burgeoning Chinese software market. NASSCOM has established one more SIDCOP platform in China. SIDCOP stands for __________.
(a) Sino-Indian Digital Cooperative Opportunities Portal
(b) Sino-Indian Digital Collaborative Opportunities Plaza
(c) Sino-Indian Digital Coordinating Opportunities Platform
(d) Sino-Indian Digital Communicating Opportunities Performance
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(b)
Sol. India launched its second IT corridor in China to cash in on the burgeoning Chinese software market. The National Association of Software and Services Companies (NASSCOM) has established one more Sino-Indian Digital Collaborative Opportunities Plaza (SIDCOP) platform in China.

Q2. Name the actor who has launched the twin pit toilet technology campaign in New Delhi, recently.
(a) Ranveer Singh
(b) Randeep Hooda
(c) Shahrukh Khan
(d) Sushant Singh Rajpoot
(e) Akshay Kumar

S2. Ans.(e)
Sol. Film actor Akshay Kumar launched the twin pit toilet technology campaign in New Delhi. The actor appealed everybody to spread the awareness on the issue and make the cleanliness drive more effective.

Q3. Queen Maxima of the Kingdom of which of the following country has arrived recently in New Delhi on a four day visit to India?
(a) Iceland
(b) Denmark
(c) The Netherlands
(d) Cambodia
(e) Sweden

S3. Ans.(c)
Sol. Queen Maxima of the Kingdom of the Netherlands who is also the United Nations Secretary General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development has arrived in New Delhi on a four day visit to India.

Q4. The BCCI and ____________ has signed an agreement (letter of Intent) to promote ‘green’ Cricket in India.
(a) WHO
(b) UNESCO
(c) UNDP
(d) UN Environment
(e) World Bank

S4. Ans.(d)
Sol. The BCCI and UN Environment signed an agreement to promote ‘green’ Cricket in India. BCCI acting Secretary Amitabh Choudhary and Erik Solheim, Executive Director of UN Environment, signed a letter of intent in Mumbai.

Q5. Formula One racer Daniel Ricciardo handed Red Bull a victory in their 250th race in the Formula One at Monaco Grand Prix. He is from which country?
(a) The USA
(b) Australia
(c) France
(d) Russia
(e) Switzerland

S5. Ans.(b)
Sol. Australian Formula One racer Daniel Ricciardo handed Red Bull a victory in their 250th race in the Formula One at Monaco GP.

Q6. Name the 53-year-old former model who has become the oldest Indian woman to conquer Mount Everest.
(a) Shanno Cheema
(b) Mridula Chanu
(c) Sangeeta Bahl
(d) Kiran Radha Sherpa
(e) KN Judo Mita

S6. Ans.(c)
Sol. Sangeeta Bahl, a 53-year-old former model, has become the oldest Indian woman to conquer Mount Everest.

Q7. Name the former Pakistan Chief Justice WHO was appointed as the interim Prime Minister of the country until the general elections are held.
(a) Anwar Zaheer Jamali
(b) Mian Saqib Nisar
(c) Jawwad S. Khawaja
(d) Nasirul Mulk
(e) A. H. Dogar

S7. Ans.(d)
Sol. Former Pakistan Chief Justice Nasirul Mulk was appointed as the interim Prime Minister of the country until the general elections are held on July 25.

Q8. Who is the present chairman of National Association of Software and Services Companies (NASSCOM)?
(a) Rishad Premji
(b) Ratan Tata
(c) Mukesh Ambani
(d) Nita Ambani
(e) Jamshyd Godrej

S8. Ans.(a)
Sol. Rishad Premji is the chairman of National Association of Software and Services Companies (NASSCOM).

Q9. Name the country that will host the first edition of the Global Wind Summit which will be held in September 2018.
(a) Denmark
(b) China
(c) India
(d) The USA
(e) Germany

S9. Ans.(e)
Sol. The first edition of the Global Wind Summit will be held in Humburg, Germany in September 2018. The four-day event will see speakers from about 100 countries, including India, China, the US, Spain and Denmark.

Q10. Name the American Nation that would be formally joining the North Atlantic Treaty Organization (NATO) and becoming the first Latin American nation to be a part of the alliance.
(a) Belize
(b) El Salvador
(c) Colombia
(d) Guatemala
(e) Mexico

S10. Ans.(c)
Sol. Colombia would be formally joining the North Atlantic Treaty Organization (NATO). The announcement was made by the Colombian President Juan Manuel Santos. With the move, Colombia will become the first Latin American nation to be a part of the alliance.

No comments:

Post a comment