Monday, 21 May 2018

TNPSC GK Question - 22nd May 2018

Q1. The European Union(EU) is a politico-economic union of how many members that are located primarily in Europe?
(a) 20
(b) 54
(c) 65
(d) 28
(e) 19

S1. Ans.(d)
Sol. The European Union (EU) is an economic and political union made up of 28 member states that are located primarily in Europe. The EU has developed an internal single market through a standardised system of laws that apply in all member states.

Q2. The Bank of Japan is the central bank of Japan. The Bank is often called Nichigin for short. Who is the present president of Bank of Japan?
(a) Haruhiko Kuroda
(b) Matsukata Masayoshi
(c) Takehiko Nakao
(d) Jim Yong Kim
(e) None of the above

S2. Ans.(a)
Sol. Haruhiko Kuroda, is the 31st and current Governor of the Bank of Japan (BOJ). He was formerly the President of the Asian Development Bank from 1 February 2005 to 18 March 2013.

Q3. The South Asian Association for Regional Cooperation(SAARC) is regional inter-governmental organization and geopolitical union in South Asia. The headquarter of SAARC is?
(a) New Delhi
(b) Kabul
(c) Colombo
(d) Thimphu
(e) Kathmandu

S3. Ans.(e)
Sol. It was established when its Charter was formally adopted on 8th December 1985 by the Heads of State or Government of Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. The headquarters of the SAARC Secretariat are in Kathmandu, Nepal.

Q4. Where is the head quarter of International Renewable Energy Agency (IREA)?
(a) New York, USA
(b) Paris, France
(c) Brussels, Belgium
(d) Abu Dhabi, UAE
(e) None of the above

S4. Ans.(d)
Sol. The International Renewable Energy Agency (IRENA) is an intergovernmental organisation that supports countries in their transition to a sustainable energy future, and serves as the principal platform for international cooperation, a centre of excellence, and a repository of policy, technology, resource and financial knowledge on renewable energy. The Headquarters Agreement, signed June 2012, between the Government of the United Arab Emirates.

Q5. What is the currency of Cuba?
(a) Dinar
(b) Peso
(c) Euro
(d) Dollar
(e) Taka

S5. Ans.(b)
Sol. The peso is one of two official currencies in use in Cuba, the other being the convertible peso. There are currently 25 CUP per CUC. Havana is the largest city and capital of Cuba.

Q6. 'Follow-on' is used which of the following game?
(a) Badminton
(b) Tennis
(c) Football
(d) Chess
(e) Cricket

S6. Ans.(e)
Sol. In cricket, a follow-on is where the team that bats second is forced to take its second batting innings immediately after its first, because the team was not able to get close enough to the score achieved by the first team batting in the first innings. If the second team to bat scores substantially fewer runs than the first team, the first team have the option of enforcing the follow-on, that is, instructing the second team to bat again immediately. In this case the sequence of batting innings will be first team, second team, second team and then, if required, the first team again.

Q7. Periyar Tiger Reserve located in Thekkady at the district of Idukki is one of the 27 tiger reserves in India is located in which state?
(a) Kerala
(b) New Delhi
(c) Odisha
(d) Karnataka
(e) Maharashtra

S7. Ans.(a)
Sol. Periyar Tiger Reserve, Thekkady, is an example of nature’s bounty, with great scenic charm, rich bio diversity and providing veritable visitor satisfaction. Sprawled over an area of 925 Sq .km., Periyar is one of the 27 tiger reserves in India. Zealously guarded and efficiently managed reserve is a repository of rare, endemic and endangered flora and fauna and forms the major watershed of two important rivers of Kerala, the Periyar and Pamba.

Q8. SARFAESI Act is an Indian law. It allows banks and other financial institutions to auction residential or commercial properties to recover loans. In SARFAESI, F stands for?
(a) Follow
(b) Financial
(c) Fill-up
(d) Forum
(e) Firstly

S8. Ans.(b)
Sol. The Securitisation and Reconstruction of Financial Assets and Enforcement of Security Interest Act, 2002 (also known as the Sarfaesi Act) is an Indian law. It allows banks and other financial institution to auction residential or commercial properties to recover loans.

Q9. Who is the present Governor of Karnataka?
(a) Hans Raj Bhardwaj
(b) Mridula Sinha
(c) Vajubhai Rudabhai Vala
(d) P Sathasivam
(e) Ram Nath Kovind

S9. Ans.(c)
Sol. Vajubhai Rudabhai Vala haula bada haula is an Indian politician. And the incumbent Governor of Karnataka, a state of India, since September 2014. He served as the Speaker of the Gujarat Legislative Assembly from 2012 to 2014. He was a member of Bharatiya Janata Party.

Q10. Headquater of Union Bank of India is in ______________
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Kolkata
(d) Chennai
(e) Ahemdabad

S10. Ans.(a)
Sol. Union Bank of India is one of the largest government-owned banks of India. It is listed on the Forbes 2000, and has assets of USD 13.45 billion. All the bank's branches have been networked with its 6909 ATMs as on 30 September 2015. Its headquater is in Mumbai.

No comments:

Post a comment