Friday, 25 May 2018

TNPSC GK Question : 26/May/2018

Q1. What is the theme of National Science Day (NSD) 2018?
(a) Science for Human Development
(b) Science and Technology for Ethical Development
(c) Role of Women in Science
(d) Science and Technology for a Sustainable Future
(e) None of the given themes is true

S1. Ans.(d)
Sol. National Science Day (NSD) is celebrated every year on 28 February. The theme of NSD-2018 is “Science and Technology for a Sustainable Future”.

Q2. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to ___________ across all currency pairs involving the Indian rupee.
(a) USD 250 million
(b) USD 100 million
(c) USD 200 million
(d) USD 180 million
(e) USD 150 million

S2. Ans.(b)
Sol. The Reserve Bank of India raised the exposure limit under Exchange Traded Currency Derivatives (ETCD) trading for residents and foreign portfolio investors (FPIs) to USD 100 million across all currency pairs involving the Indian rupee.

Q3. Name the lender that has partnered with Celebrus Capital Ltd to offer CSB’s customers online trading and demat services.
(a) Catholic Syrian Bank Ltd
(b) Kotak Mahendra Bank
(c) Karur Vyasya Bank
(d) IDBI Bank
(e) HDFC Bank Ltd

S3. Ans.(a)
Sol. Catholic Syrian Bank Ltd and Celebrus Capital Ltd have announced a new partnership to offer CSB’s customers online trading and demat services. With this partnership, CSB’s customers can open a Celebrus trading account free of cost and also enjoy preferred rates on brokerage charges/ AMC fees on the demat account.

Q4. The Chilika Lake has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals. This lake is situated in ______________.
(a) Jammu & Kashmir
(b) Himachal Pradesh
(c) Assam
(d) Karnataka
(e) Odisha

S4. Ans.(e)
Sol. The Chilika lake in Odisha has emerged as the single largest habitat of Irrawaddy dolphins in the world with the spotting of 155 such animals, according to the Chilika Development Authority (CDA).

Q5. As announced in the budget session, what is the worth of the Indian Economy?
(a) 3.5 trillion
(b) 4.5 trillion
(c) 5.5 trillion
(d) 1.5 trillion
(e) 2.5 trillion

S5. Ans.(e)
Sol. Indian economy is a $2.5 trillion economy. India is expected to become the fifth largest economy very soon. Indian society, polity, and economy have shown remarkable resilience in adjusting to structural reforms.

Q6. NAM is envisaged as a pan-India electronic trading portal which seeks to network the existing APMC and other market yards to create a unified national market for agricultural commodities. NAM stands for-
(a) National Agriculture Management
(b) National Agriculture Market
(c) National Agriculture Money
(d) National Agency Market
(e) Non Agriculture Market

S6. Ans.(b)
Sol. National Agriculture Market (NAM) is envisaged as a pan-India electronic trading portal which seeks to network the existing APMC and other market yards to create a unified national market for agricultural commodities. NAM is a “virtual” market but it has a physical market (mandi) at the back end.

Q7. What is the name of the free LPG connection scheme expanded to eight crore households, as announced in the Budget Session?
(a) Roshani Mission
(b) PMGKY
(c) Ujjwala Yojana
(d) APY
(e) Smoke Exit

S7. Ans.(c)
Sol. More women can expect freedom from hazardous kitchen smoke as the government has proposed to expand its free cooking gas programme to 8 crore poor families from 5 crores earlier.

Q8. Eminent writer Kanakalata Mohanty passed away. He was the writer of which language?
(a) Bengali
(b) Odia
(c) Assamese
(d) Hindi
(e) Telugu

S8. Ans.(b)
Sol. Eminent Odia writer Kanakalata Mohanty passed away. She was 82. Mohanty is the author of 12 novels and more than a 100 short stories. Her novels Ete Andhara, Kete Jwala and Anuradha shot her into the limelight in the 1960s.

Q9. Name the sports personality who became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honors at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco.
(a) Leonel Messi
(b) Rafael Nadal
(c) Roger Federer
(d) Christiano Ronaldo
(e) Kaka

S9. Ans.(c)
Sol. Tennis legend Roger Federer became the most decorated winner in the history of Laureus World Sports Awards after he won twin honors at the 18th edition of the awards ceremony in Monaco. It was his sixth award. The awards include the Sportsman and Comeback titles.

Q10. The Indian economy grew at a five-quarter high of ________________ in the October-December period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services as per the second advanced estimates of the CSO.
(a) 7.0%
(b) 7.2%
(c) 7.1%
(d) 7.3%
(e) 7.4%

S10. Ans.(b)
Sol. The Indian economy grew at a five-quarter high of 7.2% in the October-December period reflecting overall recovery due to good show by agriculture, manufacturing, construction and certain services. The economy is expected to grow at 6.6% in the current fiscal ending March 31, as per the second advanced estimates of the Central Statistics Office (CSO).

No comments:

Post a comment