Thursday, 7 June 2018

Daily Current Affairs Quiz - 8th June 2018

1) On 4th June 2018, Union Minister of State for Chemicals & Fertilizers, Road Transport & Highways, Shipping, Mansukh L. Mandaviya, launched the ____, the Oxo-biodegradable Sanitary Napkin, under the Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Pariyojana (PMBJP)?
1.Janpriya Suvidha
2.Janaushadhi Suvidha
3.Sudeshi Samkriti
4.Suvidha Sampran
5.None of these
Answer – 2.Janaushadhi Suvidha

2) On 5th June 2018, Ministry of AYUSH and which ministry signed an MoU in New Delhi, to create synergies through institutions and schemes of both ministries for development of AYUSH enterprises in India?
1.Ministry of Commerce and Industry
2.Ministry of Science and Technology
3.Ministry of MSME
4.Ministry of Urban Development
5.None of these

Answer – 3.Ministry of MSME

3) On 5th June 2018, the Union Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), MoS PMO, Personnel, Public Grievances & Pensions, Atomic Energy and Space, DrJitendra Singh raised the initiative named _____ to Identify the products of the northeastern states and give them the opportunity to collaborate with stakeholders?
1.Pride of Northeast
2.Make in Northeast
3.Produce of Northeast
4.Gift of Northeast
5.None of these

Answer – 2.Make in Northeast
Explanation:

4) Jammu and Kashmir government is to host its first ever “global investors meet” in the end of July 2018 in ____, focused on harnessing hydro power potential of 20,000 mega watts in Jammu Kashmir?
1.Jammu
2.Srinagar
3.Katra
4.Leh
5.None of these

Answer – 2.Srinagar

5) On June 5, 2018, National Minorities and Finance Corporation (NMDFC) has joined hands with 4 agencies of which state government to work for the empowerment of minorities?
1.Jammu and Kashmir
2.Rajasthan
3.Tamil Nadu
4.Bihar
5.None of these

Answer – 1.Jammu and Kashmir

6) On June 5, 2018, the state government of Haryana announced a hike of what percent on the Dearness Allowance (DA)?
1.1.5%
2.2%
3.3%
4.5%
5.None of these

Answer – 2.2%

7) On 4th June 2018, WHO Director-General Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus and Portugal Prime Minister ____ launched the new “WHO Global action plan on physical activity and health 2018-2030: More active people for a healthier world”?
1.Alex Presto
2.Antonio Costa
3.Rafael Sebastian
4.Madison Henry
5.None of these

Answer – 2.Antonio Costa

8) On June 5, 2018, which country gave away its first batch of driving licenses to women after decades long ban?
1.Pakistan
2.Turkey
3.Saudi Arabia
4.Israel
5.None of these

Answer – 3.Saudi Arabia

9) On June 3, 2018, which Bank becomes the first corporate bank to make use of UK’s Open Banking regime?
1.Axis Bank
2.ICICI Bank
3.Canara Bank
4.Citi Bank
5.None of these

Answer – 4.Citi Bank

10) On 4th June 2018, The ICAI and South African Institute of Chartered Accountants (SAICA) have signed an agreement to set up a framework for recognizing members easier and encourage mobility of professionals between both countries, at the SAICA head office in Johannesburg. Expand ICAI?
1.Institute of Chartered Accountants of India
2.Indian Chartered Accountants Institute
3.International Chartered Accountants Institute
4.Institute of Cost Accountants of India
5.None of these

Answer – 1.Institute of Chartered Accountants of India

No comments:

Post a comment