Saturday, 9 June 2018

Daily Current Affairs Quiz - 9th June 2018

Q1. In which state Polythene will be completely prohibited from 31st July 2018?
(a) Bihar
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) Uttarakhand
(e) West Bengal

S1. Ans.(d)
Sol. In Uttarakhand, Polythene will be completely prohibited from 31st July in the state. All the polythene vendors have been asked to finish the polyethylene stock before 31st July.

Q2. Which state government will provide the financial grant of 1,000 rupees per quintal to those farmers whose tur and gram could not be purchased by the administration before the May 31 deadline?
(a) Odisha
(b) Maharashtra
(c) Uttar Pradesh
(d) Assam
(e) Karnataka

S2. Ans.(b)
Sol. Maharashtra government will provide the financial grant of 1,000 rupees per quintal to those farmers whose tur and gram could not be purchased by the administration before the May 31 deadline. The state government had set up tur procurement target of 44.6 lakh quintals.

Q3. Name of the country, which was the global host nation for the 43rd edition of World Environment Day 2018?
(a) Russia
(b) Canada
(c) Japan
(d) China
(e) India

S3. Ans.(e)
Sol. Prime Minister Narendra Modi has addressed the global celebrations of World Environment Day 2018 on 05th June in New Delhi. Prime Minister also visited the exhibition set up on the occasion, themed 'Beat Plastic Pollution'. India was the global host nation for the 43rd edition of this event.

Q4. The anti-poverty agency of World Bank predicts global growth will decelerate slightly from a solid __________ percent this year to ___________ percent next year (2019) and ___________ percent in 2020.
(a) 3.1 percent, 3.0 percent and 2.9 percent
(b) 3.2 percent, 3.4 percent and 2.1 percent
(c) 3.3 percent, 3.0 percent and 2.9 percent
(d) 3.0 percent, 2.1 percent and 2.9 percent
(e) 2.9 percent, 3.5 percent and 2.3 percent

S4. Ans.(a)
Sol. The steadily expanding global economy should remain resilient, at least for a couple of years, the World Bank has stated. The anti-poverty agency predicts global growth will decelerate slightly from a solid 3.1 percent this year to 3 percent next year and 2.9 percent in 2020.

Q5. Name the person, who is the only sportsperson from India to be featured in the list, is ranked 83rd with earnings of USD 24 million of Forbes’ compilation.
(a) Rohit Sharma
(b) PV Sindhu
(c) Virat Kohli
(d) MS Dhoni
(e) Mithali Raj

S5. Ans.(c)
Sol. India cricket captain Virat Kohli is among the world’s highest-paid athletes, according to a Forbes’ compilation topped by American boxing champion Floyd Mayweather. Kohli, the only sportsperson from India to be featured in the list, is ranked 83rd with earnings of USD 24 million.

Q6. Which state has announced an outstanding power bill waiver scheme for laborers and poor families recently?
(a) Telangana
(b) Gujarat
(c) Kerala
(d) West Bengal
(e) Madhya Pradesh

S6. Ans.(e)
Sol. The Madhya Pradesh government has announced an outstanding power bill waiver scheme for laborers and poor families. The state cabinet headed by Chief Minister Shivraj Singh Chouhan approved the Bijli Bill Mafi Yojana 2018 (Power Bill Waiver Scheme) which is expected to benefit about 77 lakh people of the state.

Q7. The two-day 49th Conference of Governors concluded in-
(a) Patna
(b) Bengaluru
(c) Chennai
(d) New Delhi
(e) Kolkata

S7. Ans.(d)
Sol. The two-day 49th Conference of Governors concluded in New Delhi. The President exhorted Governors to take the lead in adopting modern technology and methods.

Q8. Monetary Policy Committee (MPC) of RBI has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by ___________ basis points in the Second Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19).
(a) 50 bps
(b) 75 bps
(c) 25 bps
(d) 10 bps
(e) 100 bps

S8. Ans.(c)
Sol. Monetary Policy Committee (MPC) of Reserve Bank of India has increased the policy Repo Rate under the liquidity adjustment facility (LAF) by 25 basis points to 6.25 percent in the Second Bi-monthly Monetary Policy Statement (2018-19). Consequently, the reverse repo rate under the LAF stands adjusted to 6.0 percent, and the marginal standing facility (MSF) rate and the Bank Rate to 6.50 percent.

Q9. The Election Commission has launched it's online RTI Portal. The portal __________________ will facilitate applicants seeking information under the Right to Information Act.
(a) rti.eci.nic.org
(b) rti.eci.nic.in
(c) rti.eci.nic.com
(d) rti.eci.res.in
(e) rti.ecio.nic.in

S9. Ans.(b)
Sol. The Election Commission has launched it's online RTI Portal. The portal- rti.eci.nic.in will facilitate applicants seeking information under the Right to Information Act. The portal also facilitates the online reply to applications and also for making first appeal and reply thereto.

Q10. Name the athlete, who is top of the Forbes list of best-paid athletes for the fourth time in seven years?
(a) Floyd Mayweather
(b) Conor McGregor
(c) Lionel Messi
(d) Neymar
(e) Cristiano Ronaldo

S10. Ans.(a)
Sol. American boxer Floyd Mayweather’s blockbuster fight against Conor McGregor has pushed him back to the top of the Forbes list of best-paid athletes for the fourth time in seven years.

No comments:

Post a comment