Monday, 4 June 2018

TNPSC GK Questions - 05-06-2018

Q1. What was the theme for the World Autism Awareness Day 2018 _______________.
(a) Autism for Sustainable Development
(b) Empowering Women and Girls with Autism
(c) A World without Autism
(d) None of the given theme is true
(e) Autism for women Empowerment

S1. Ans.(b)
Sol. The United Nations General Assembly unanimously declared 2 April as World Autism Awareness Day to highlight the need to help improve the quality of life of those with autism so they can lead full and meaningful lives as an integral part of society. The theme for WAAD 2018 is "Empowering Women and Girls with Autism".

Q2. Name the state in which Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, laid the foundation stone of the 60 MW Naitwar Mori Hydro Electric Project (NMHEP).
(a) Jharkhand
(b) Gujarat
(c) Rajasthan
(d) Uttarakhand
(e) Odisha

S2. Ans.(d)
Sol. R K Singh, Minister of State (IC) for Power and New & Renewable Energy, laid the foundation stone of the 60 MW Naitwar Mori Hydro Electric Project (NMHEP) along with Uttarakhand Chief Minister Shri Trivendra Singh Rawat in Uttarkashi, Uttarakhand.

Q3. Name the senior bureaucrat who has been recently appointed as Deputy Election Commissioner as part of a major bureaucratic reshuffle effected by the government.
(a) Chandra Bhushan Kumar
(b) Soman Padmanabhan
(c) Prasoon Chaubey
(d) Abhishek Banerjee
(e) Kamlesh Chattopadhyay

S3. Ans.(a)
Sol. Senior bureaucrat Chandra Bhushan Kumar has been appointed as Deputy Election Commissioner as part of a major bureaucratic reshuffle effected by the government.

Q4. Former Chief Minister R K Dorendra Singh had passed away recently. He was CM of which of the following state?
(a) Assam
(b) Sikkim
(c) Manipur
(d) Meghalaya
(e) Arunachal Pradesh

S4. Ans.(c)
Sol. Former Manipur Chief Minister R K Dorendra Singh passed away at the Jawaharlal Nehru Institute of Medical Sciences Hospital in Imphal.

Q5. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section ___________ of the Companies Act, 2013.
(a) section 8
(b) section 502
(c) section 102
(d) section 408
(e) section 203

S5. Ans.(d)
Sol. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q6. In which year National Company Law Tribunal (NCLT) was set up-
(a) 2012
(b) 2013
(c) 2014
(d) 2015
(e) 2016

S6. Ans.(e)
Sol. The Central Government has constituted National Company Law Tribunal (NCLT) under section 408 of the Companies Act, 2013 (18 of 2013) w.e.f. 01st June 2016.

Q7. In the first phase of National Company Law Tribunal, the Ministry of Corporate Affairs has set up eleven Benches, one Principal Bench. The Principal Bench is located in-
(a) Bengaluru
(b) Kolkata
(c) Mumbai
(d) New Delhi
(e) Chennai

S7. Ans.(d)
Sol. In the first phase of the National Company Law Tribunal, Ministry of Corporate Affairs have set up eleven Benches, one Principal Bench at New Delhi and ten Benches at New Delhi, Ahmadabad, Allahabad, Bengaluru, Chandigarh, Chennai, Guwahati, Hyderabad, Kolkata and Mumbai. These Benches will be headed by the President and 16 Judicial Members and 09 Technical Members at different locations.

Q8. In which of the following district, Uttar Pradesh CM Yogi Adityanath has recently inaugurated a 10.30-km-long elevated road, touted to be the longest of its kind in the country?
(a) Noida
(b) Ghaziabad
(c) Varanasi
(d) Lucknow
(e) Allahabad

S8. Ans.(b)
Sol. Uttar Pradesh Chief Minister Yogi Adityanath inaugurated a 10.30-km-long elevated road, touted to be the longest of its kind in the country, connecting UP Gate and Rajnagar Extension, Ghaziabad.

Q9. Markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) decided to double the investment limit by angel funds in venture capital undertakings to _______________.
(a) Rs. 2 crore
(b) Rs. 4 crore
(c) Rs. 5 crore
(d) Rs. 10 crore
(e) Rs. 15 crore

S9. Ans.(d)
Sol. Looking to provide an impetus to early-stage start-ups, markets regulator Securities and Exchange Board of India (SEBI) decided to double the investment limit by angel funds in venture capital undertakings to Rs10 crore from the current Rs5 crore.

Q10. Name the Indian Sportsperson who was recently appointed as a Deputy Collector in the state government by the CM of Andhra Pradesh N Chandrababu Naidu.
(a) PV Sindhu
(b) Saina Nehwal
(c) Kidambi Srikanth
(d) PT Usha
(e) Venkatapathy Raju

S10. Ans.(c)
Sol. Indian shuttler Kidambi Srikanth was appointed as a Deputy Collector in the state government by the CM of Andhra Pradesh N Chandrababu Naidu.

No comments:

Post a comment