Monday, 27 August 2018

Daily Computer Quiz : 27th August 2018

Q1. How many rows are there in latest version of MS Excel?
(a) 65536
(b) 16,384
(c) 1,048,576
(d) 1,050,000
(e) 2,001,000

Ans.(c)
Sol. In latest version there are 1,048,576 rows by 16,384 columns.

Q2. What is the maximum zoom percentage in Microsoft PowerPoint?
(a) 100%
(b) 200%
(c) 400%
(d) 500%
(e) None of these

Ans.(c)
Sol. 400% is the max. zoom percentage in PowerPoint.

Q3. Which among the following option does DBMS helps to achieve?
(a) Data independence
(b) More redundancy
(c) Centralised manner to control of data
(d) Both (a) and (c)
(e) None of the above

Ans.(d)

Sol. DBMS reduces data redundancy, provide a centralised manner to control of data and enabled data independence.

Q4. What is Telnet?
(a) Network or Telephones
(b) Television Network
(c) Remote Login
(d) All of these
(e) None of these

Ans.(c)

Sol. Telnet is an application layer protocol used on the Internet or local area networks to provide a bidirectional interactive text-oriented communication facility using a virtual terminal connection.

Q5. What does the computer Motherboard contain that houses setting configurations and is powered by the onboard battery?
(a) CMOS
(b) RAM
(c) DRAM
(d) CPU
(e) None of these

Ans.(a)

Sol. The CMOS is a physical part of the motherboard: it is a memory chip that houses setting configurations and is powered by the onboard battery. The CMOS is reset and loses all custom settings in case the battery runs out of energy, Additionally, the system clock resets when the CMOS loses power.

Q6. Which of the following is a machine independent program?
(a) High level language
(b) Low level language
(c) Assembly language
(d) Machine language
(e) None of these

Ans.(a)
Sol. It is a machine independent language. It enables user to write programs in a language which resemble English words and familiar mathematical symbols.

Q7. A Data Base Administrator (DBA) is a ______.
(a) Program
(b) Person
(c) Application
(d) Operating system
(e) None of these

Ans.(b)
Sol. A DBA is a person. A database administrator (DBA) is responsible for the performance, integrity and security of a database. They will also be involved in the planning and development of the database as well as troubleshooting any issues on behalf of the users.

Q8. ClipArt is a feature that can be used:
(a) To place ClipArt in your presentation in slide
(b) To scan your presentation for incorrect spelling of words on each slide
(c) To scan your presentation for incorrect spelling in WordArt objects
(d) All of the above
(e) None of the above

Ans.(a)
Sol. ClipArt places ClipArt in your presentation in slide.

Q9. In Excel, charts are created using which option?
(a) Chart Wizard
(b) Pivot Table
(c) Pie chart
(d) Bar chart
(e) None of these

Ans.(a)
Sol. Chart Wizard is used in Excel to create charts.

Q10. Which programming languages are classified as low level languages?
(a) Basic, COBOL, FORTRAN
(b) Prolog 2, Expert Systems
(c) Knowledge based Systems
(d) Assembly Languages
(e) None of these

Ans.(d)
Sol. Assembly Languages are low level programing languages.

Q11. Which of the following option depicts the type of result whose value is either TRUE or FALSE?
(a) Logical
(b) Arithmetic
(c) Algorithm
(d) Logarithm
(e) None of these

Ans.(a)

Sol. In Logical results the value is either true or false.

Q12. What is the first process launched by the Linux kernel?
(a) Batch process
(b) Boot process
(c) Init process
(d) Zombie process
(e) None of these

Ans.(c)
Sol. In Linux-based computer operating systems, init (short for initialization) is the first process started during booting of the computer system.

Q13. Which of the following is not aggregate function?
(a) MIN
(b) MAX
(c) AVG
(d) COUNT
(e) None of these

Ans.(e)
Sol. 'None of these' is the right answer because all other options are aggregate functions.

Q14. The default and maximum size of text filed in Access is ______.
(a) 266 characters & 6400 characters
(b) 288 characters & 6880 characters
(c) 299 characters & 6499 characters
(d) 50 and 255 characters
(e) None of these

Ans.(d)
Sol. The default and maximum size of text filed in Access is 50 and 255 characters.

Q15. Which of the following file format can be added to a PowerPoint show?
(a) .jpg
(b) .gif
(c) .wav
(d) All of these
(e) None of these

Ans.(d)
Sol. All these formats can be added to a PPT.

No comments:

Post a comment