Thursday, 30 August 2018

Daily Current Affairs Quiz : 31st August 2018


Q1. Veteran Indian development economist Satya S Tripathi has been appointed as the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP). He will replace ____________. 
  1.  Dag Hammarskjold
  2.  Javier Perez de Cuellar
  3.  Boutros Boutros-Ghali
  4.  Elliott Harris
  5.  Kofi Annan

Solution:
Veteran Indian development economist Satya S Tripathi has been appointed as the Assistant Secretary-General and Head of the New York Office of the United Nations Environment Programme (UNEP) by UN Chief Antonio Guterres. He will replace Elliott Harris.

Q2. The National Sports Day is celebrated every year in India on ____________. 

  1.  29 August
  2.  22 August
  3.  15 August
  4.  18 August
  5.  25 August
Solution:
The National Sports Day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Dhyan Chand.

Q3. India's 28-year-old sprinter Manjit Singh won the gold medal in the men's ____________ at the 2018 Asian Games. 

  1.  400m event
  2.  800m event
  3.  200m event
  4.  100m event
  5.  1200m event
Solution:
India's 28-year-old sprinter Manjit Singh won the gold medal in the men's 800m event at the 2018 Asian Games, securing the ninth gold for the country.

Q4. The Central government and the World Bank have signed ____________ loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme. 

  1.  100 million dollar
  2.  200 million dollar
  3.  300 million dollar
  4.  400 million dollar
  5.  500 million dollar
Solution:
The Central government and the World Bank have signed 300 million dollar loan agreements for India Energy Efficiency Scale up Programme. They signed 220 million dollar Loan Agreement and an 80 million Guarantee Agreement for the Efficiency Scale-Up Program.

Q5. The First South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Agri Cooperative Business Forum has begun in _____________. 

  1.  Colombo
  2.  New Delhi
  3.  Thimpu
  4.  Kathmandu
  5.  Myanmar
Solution:
The First South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Agri Cooperative Business Forum has begun in Kathmandu, Nepal. The theme of three-day Forum is the ‘Organizing and Strengthening Family Farmers’ Cooperatives to attain the Sustainable-Development-Goals-1 and 2 in South Asia’.

Q6. What was the title of the autobiography of Major Dhyan Chand that was published by Sport & Pastime, Madras in 1952? 

  1.  The Indian Wizard
  2.  The Magician
  3.  Goal!
  4.  The Unsung Hero
  5.  None of the given options is true
Solution:
Chand's autobiography "Goal!", was published by Sport & Pastime, Madras in 1952.

Q7. The Union Government has constituted a 21-member science and technology council to advise Prime Minister Narendra Modi on matters related to science, technology and innovations. The council will be headed by _____________. 

  1.  Manoj Sinha
  2.  Mahendra Padmakar
  3.  TS Vijayan
  4.  K Vijay Raghavan
  5.  Kumar Mangalam
Solution:
The Union Government has constituted a 21-member science and technology council to advise Prime Minister Narendra Modi on matters related to science, technology and innovations. The council will be headed by K Vijay Raghavan, the principal scientific adviser to the Union Government.

Q8. The Union Government, _______________ and the World Bank signed a USD 250 million Development Policy Loan (DPL) to support the state in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program. 

  1.  Rajasthan
  2.  Maharashtra
  3.  Uttar Pradesh
  4.  Gujarat
  5.  Madhya Pradesh
Solution:
The Union Government, Rajasthan and the World Bank signed a USD 250 million Development Policy Loan (DPL) to support Rajasthan in improving the performance of its Electricity Distribution Sector under the State’s ‘24x7 Power for All’ program.

Q9. The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and Bulgaria in the field of tourism. What is the capital city of Bulgaria? 

  1.  Brasilia
  2.  Sofia
  3.  Belmopan
  4.  Praia
  5.  Havana
Solution:
The cabinet has recently approved the signing of MoU between India and Bulgaria in the field of tourism. Sofia is the capital city of Bulgaria.

Q10. The National Sports Day is celebrated every year to mark the birthday of _______________. 

  1.  Rajiv Gandhi
  2.  IM Vijayan
  3.  Major Dhyan Chand
  4.  Milkha Singh
  5.  Dhanraj Pillay
Solution:
The National Sports Day is celebrated on 29th August every year to mark the birthday of legendary hockey player Dhyan Chand.




No comments:

Post a comment