Wednesday, 12 September 2018

Daily Current Affairs Quiz - 12th September 2018


Q1. Prime Minister Narendra Modi, his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina jointly inaugurated three projects in Bangladesh via video conferencing. Akhaura – Agartala Rail Link was one of them. Which of the following option/options is true about Akhaura – Agartala Rail Link? 
  1. It is about 12 km long
  2. Both (a) and (c)
  3. Total cost of the project would be about 960 crore rupees
  4. Project is part of India's $4.5 billion third line of credit
  5. All (a), (c) and (d)
Solution:

Prime Minister Narendra Modi, his Bangladesh counterpart Sheikh Hasina jointly inaugurated three projects in Bangladesh via video conferencing. These include: 1. 500 MW additional power supply from India to Bangladesh, 2. Akhaura – Agartala Rail Link, and 3. Rehabilitation of the Kulaura-Shahbazpur section of Bangladesh Railways. Akhaura-Agartala rail project is about 12 km long of which 5.5 km would be laid in India while 6.5 km would be in Bangladesh. The total cost of the project would be about 960 crore rupees. The Agartala-Akhaura rail project is part of India's $4.5 billion third line of credit extended to Bangladesh for its infrastructure and social sector development.

Q2. The first ever mid-air refueling of which of the following light combat aircraft was successfully carried out that placed India in an elite group of countries having air-to-air refueling capacity for military planes?
  1. Arjun
  2. Tejas
  3. Akash
  4. Sukhoi
  5. Mig-27
Solution:
The first ever mid-air refuelling of the indigenously developed light combat aircraft Tejas was successfully carried out, placing India in an elite group of countries having air-to-air refuelling capacity for military planes.

Q3. Name the Justice who has been sworn in as new Chief Justice of Nepal.
  1. Kalyan Shrestha
  2. Sushila Karki
  3. Om Prakash Mishra
  4. Gopal Prasad Parajuli
  5. Hari Prasad Pradhan
Solution:
Justice Om Prakash Mishra has been sworn in as new Chief Justice of Nepal. The President Bidya Devi Bhandari administered the oath of office and secrecy to Justice Mishra in Kathmandu.

Q4. The 12 days long Indo-Mongolia joint exercise named ____________ commenced recently at Mongolian Armed Forces (MAF) Five Hills Training Area, Ulaanbaatar, Mongolia.
  1. SLINEX
  2. SIMBEX 2018
  3. Yudh Abhyas 2018
  4. Nomadic Elephant-2018
  5. None of the given options is true
Solution:
The 12 days long Indo-Mongolia joint exercise Nomadic Elephant-2018, commenced at Mongolian Armed Forces (MAF) Five Hills Training Area, Ulaanbaatar, Mongolia with a brief opening ceremony.

Q5. With concerns being raised on some proposals of the draft e-commerce policy, the government has set up a group of secretaries to look into the issues. The group will be chaired by ____________.
  1. Finance Minister
  2. NITI Aayog Vice-Chairman
  3. Secretary of DIPP
  4. NITI Aayog CEO
  5. None of the given options is true
Solution:
ith concerns being raised on some proposals of the draft e-commerce policy, the government has set up a group of secretaries to look into the issues. The group will be chaired by the secretary in the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP).

Q6. In which of the following city, the Minister of State (IC) for Housing and Urban Affairs, Hardeep Singh Puri inaugurated the first regional workshop on RERA (Real Estate (Regulation and Development) Act)?
  1. New Delhi
  2. Pune
  3. Mumbai
  4. Kanpur
  5. Kolkata
Solution:
Minister of State (Independent Charge) for Housing and Urban Affairs, Hardeep Singh Puri inaugurated the first regional workshop on RERA (Real Estate (Regulation and Development) Act) in Pune. Mr Puri delivered the inaugural address at the “First Regional Workshop on RERA – a New Era of Transparency and Accountability in Real Estate – 2 years of implementation and way forward (Western Region)” in Pune.

Q7. The first of its kind university in the country in the transport sector, the National Rail and Transportation Institute (NRTI), started operations in _____________.
  1. Mumbai
  2. Pune
  3. Vadodara
  4. New Delhi
  5. Manipal
Solution:
The first of its kind university in the country in the transport sector, the National Rail and Transportation Institute (NRTI), started operations. Currently, it is functioning out of the National Academy of Indian Railways, Vadodara.

Q8. Name the sportsperson who was appointed as Sports Ambassador of Assam to inspire budding players of northeastern state to aim big and young generation to take up sports seriously.
  1. Dutee Chand
  2. Arpinder Singh
  3. Virat Kohli
  4. Hima Das
  5. MC Mary Kom
Solution:
India’s ace sprinter Hima Das was appointed as Sports Ambassador of Assam to inspire budding players of northeastern state to aim big and young generation to take up sports seriously.

Q9. Best-selling author Preeti Shenoy announced the launch of her new book titled ____________ that will be launched in September 2018.
  1. The Rule Breakers
  2. Warlight
  3. The Woman in the Window
  4. The Immortalists
  5. The Female Persuasion: A Novel
Solution:
Best-selling author Preeti Shenoy announced the launch of her new book, 'The Rule Breakers'. The book claims to explore complex themes of women's equality, gender, and inclusion among others.

Q10. BIMSTEC Military Exercise (MILEX-18), the first edition of Military Field Training Exercise for the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) nations, started recently in _____________.
  1. Mumbai
  2. Uttarakhand
  3. Kashmir
  4. Pune
  5. Chennai
Solution:
BIMSTEC Military Exercise (MILEX-18), the first edition of Military Field Training Exercise for the Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) nations, started at Aundh in Pune.



No comments:

Post a comment