Sunday, 9 September 2018

Daily English Quiz - 10th September 2018

Directions (1-5): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement.

The Punjab Cabinet has decided to introduce in the Indian Penal Code (IPC) a new Section (295AA) which states, “Whoever causes injury, damage or .... (1)..... to Sri Guru Granth Sahib, Srimad Bhagwad Gita, Holy Quran and Holy Bible with the intention to hurt the religious feelings of the people, shall be punishable with ....(2).... for life.” One wonders why this extraordinary penalty is necessary when, throughout India, Section 295A of the IPC already provides for imprisonment up to three years for “deliberate and ....(3).... acts intended to ....(4).... religious feelings”. Now, damage to holy books can attract a mandatory life sentence in Punjab, while other insults can attract up to three years. To put it .... (5)...., insulting a god or Prophet would land you in jail, but burning or defacing a holy book would land you in prison for life.

Q1.
(a) insulting
(b) adoration
(c) praising
(d) sacrilege
(e) glorification

S1. Ans.(d)
Sol. "Sacrilege" means violation or misuse of what is regarded as sacred. Here, the sentence is about causing damage to the holy books, hence option (d) is the correct choice.

Q2.
(a) termination
(b) casualty
(c) captured
(d) emancipation
(e) imprisonment

S2. Ans.(e)
Sol. Imprisonment means state of being in captivity. Thus, whoever disregards the holy books will be punished with imprisonment.

Q3.
(a) malicious
(b) benignant
(c) benevolent
(d) cordial
(e) pleasant

S3. Ans.(a)
Sol. Malicious means intending or intended to do harm. Here we need a negative word as the sentence talks about deliberate acts against religious feelings. Hence, malicious is the correct choice.

Q4.
(a) applause
(b) outrage
(c) flatter
(d) compliment
(e) adulation

S4. Ans.(b)
Sol. Outrage means to arouse fierce anger, shock, or indignation in (someone).Thus, it fits in the blank correctly.

Q5.
(a) civil
(b) refinery
(c) bluntly
(d) polished
(e) politically

S5. Ans.(c)
Sol. Bluntly means in an uncompromisingly forthright way which makes it the correct choice here.

Direction (6-10): In each of the questions given below a sentence is given which is then divided into five parts out of which one part is correct and given in bold. There is no error in three out of four remaining parts and therefore only one of the parts (other than the bold one) is incorrect. You must choose the grammatically incorrect part as your answer.

Q6. As South Africa debates contentiously (A)/ legislative proposals on land redistribution (B)/, few see any risk of Zimbabwe-style (C)/ violent farm seizures of the 1990s in (D)/ Africa’s most industrialized country.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No Error

S6. Ans.(a)
Sol. Replace "contentiously" with "contentious". We will use adjective rather than adverb as per the context.

Q7. A photo, nowadays, is a piece (A)/ of digital information that can (B)/ be instantly sent to a friend (C)/, upload on a website (D)/ or edited on a computer.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No Error

S7. Ans.(d)

Sol. Replace "upload" by "uploaded". We will use past form of verb here according to parallelism.

Q8. There is justified in the argument (A)/ that moving ahead towards integrated (B)/ commands without any (C)/ meaningful restructuring in the higher (D)/ defence organisation is premature.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No Error

S8. Ans.(a)
Sol. Replace "justified" by "justification" as noun form of the word is required here.

Q9. When we stifle dissent within (A)/ our own minds, we stop thinking (B)/. Many of our meaningful acts also (C)/ occur of this dissenting conversation (D)/ of our many selves.
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No Error

S9. Ans.(d)
Sol. Use 'from' in place of 'of' as correct use of preposition is required here.

Q10. The election of the eminent Pakistani (A)/ cricketer, Imran Khan, as Prime Minister (albeit through a flawed election) (B)/ has rekindling hopes among committed democrats (C)/ in South Asia, especially India, that (D)/ Pakistan is about to emerge into a new dawn .
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) No Error

S10. Ans.(c)
Sol. Replace 'rekindling' by 'rekindled'. ‘Has’ will always be followed by the third form of the verb.

No comments:

Post a comment