Tuesday, 21 May 2019

Daily English Quiz for Bank Exam : 22/05/2019

Directions (01-10): In the question given below two statements are given which are grammatically correct and meaningful. Connect them by choosing the word given below the statements in the best possible way without changing the intended meaning. Choose the best possible word as your answer accordingly from the options to form a correct, coherent sentence.

Q1. (l) The basic minimum salary of Rs. 20,000 had been protected, by increasing the number of categories of hospitals.
(ll) The nurses had been cheated out of the salary structure that had been promised to them in the draft notification.
(a) but
(b) while
(c) although
(d) and
(e) in spite of

S1. Ans. (b)
Sol. ‘while’ will connect the sentences. While the basic minimum salary of Rs. 20,000 had been protected, by increasing the number of categories of hospitals, the nurses had been cheated out of the salary structure that had been promised to them in the draft notification.

Q2. (l) Some of them manage to wriggle past the security cover.
(ll) The rest are stopped by a tough-looking police officer.
(a) and
(b) since
(c) but
(d) meanwhile
(e) unless

S2. Ans. (c)
Sol. ‘but’ will connect the sentences. Some of them manage to wriggle past the security cover, but the rest are stopped by a tough-looking police officer.

Q3. (l) It was the same thing I have been hearing for an hour now
(ll) from some ten years earlier.
(a) since
(b) meanwhile
(c) while
(d) and
(e) but

S3. Ans. (d)
Sol. ‘and’ will connect the sentences. It was the same thing I have been hearing for an hour now and from some ten years earlier.

Q4. (l) Ten years ago, when I came to India after leaving the United States for good.
(ll) My parents told me Indian citizens were the most responsible people in the whole world.
(a) until
(b) and
(c) although
(d) since
(e) None

S4. Ans. (e)
Sol. Ten years ago, when I came to India after leaving the United States for good, my parents told me Indian citizens were the most responsible people in the whole world.

Q5. (l) A government undertaking.
(ll) The railways balance a structural way of working with instant response in case of need.
(a) Although
(b) despite
(c) in spite of
(d) since
(e) meanwhile

S5. Ans. (a)
Sol. ‘although’ will connect the sentences. Although a government undertaking, the railways balance a structural way of working with instant response in case of need.

Q6. (l) However, these are reforms that can be adopted.
(ll) Simultaneous elections are not held.
(a) although
(b) as if
(c) so that
(d) when
(e) even if

S6. Ans. ()
Sol. ‘even if’ will connect the sentences. However, these are reforms that can be adopted even if simultaneous elections are not held.

Q7. (l) The sudden snowfall.
(ll) This winter has been warmer than the previous ones.
(a) instead of
(b) even if
(c) and
(d) despite
(e) although

S7. Ans. (d)
Sol. ‘despite’ will connect the sentences. Despite the sudden snowfall, this winter has been warmer than the previous ones.

Q8. (l) Such a law comes into force.
(ll) No State law should be used to give an impression that there is an eviction drive against a particular community.
(a) although
(b) even if
(c) until
(d) since
(e) none

S8. Ans. (c)
Sol. ‘until’ will connect the sentences. Until such a law comes into force, no State law should be used to give an impression that there is an eviction drive against a particular community.

Q9. (l) Working with that group gave me a theoretical and ideological base.
(ll) It did not provide me the feeling of associating with a party that has a national presence.
(a) despite
(b) though
(c) in spite of
(d) since
(e) none

S9. Ans. (b)
Sol. ‘though’ will connect the sentences. Though working with that group gave me a theoretical and ideological base, it did not provide me the feeling of associating with a party that has a national presence.

Q10. (l) The reality could be more complex than each of the scenarios depicted here.
(ll) They are a good starting point.
(a) and
(b) since
(c) despite
(d) but
(e) meanwhile

S10. Ans. (d)
Sol. ‘but’ will connect the sentences. The reality could be more complex than each of the scenarios depicted here, but they are a good starting point.

No comments:

Post a comment