Wednesday, 23 May 2018

TNPSC GK Question : 24/May/2018

Q1. The ISSF World Cup 2018 was held in-
(a) Indonesia
(b) Bulgaria
(c) Oman
(d) Mexico
(e) Palestine

S1. Ans.(d)
Sol. The ISSF World Cup 2018 was held at Guadalajara in Mexico.

Q2. Name the state government that has launched KHUSHI scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state.
(a) Odisha
(b) Karnataka
(c) Maharashtra
(d) Kerala
(e) Haryana

S2. Ans.(a)
Sol. The Odisha government launched KHUSHI scheme to provide free sanitary napkins to school girls across the state. The scheme will be implemented by the health and family welfare department of the state at a cost of 70 crore per year.

Q3. India won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha, Qatar. It has defeated ____________.
(a) The UAE
(b) Russia
(c) Pakistan
(d) Sri Lanka
(e) Bangladesh

S3. Ans.(c)
Sol. India won the inaugural IBSF Snooker Team World Cup in Doha, Qatar. India beat Pakistan by 3-2 in the best-of-five final. In the finals, Indian duo of Pankaj Advani and Manan Chandra staged a remarkable recovery after being 0-2 down.

Q4. The Union Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), Jitendra Singh launched the social media of a magazine on India-Israel relations. The magazine has been named as ___________.
(a) India-Israel So Far, So Strong
(b) Namaste Shalom
(c) The Power of Two
(d) Insrael- I
(e) None of the given option is true

S4. Ans.(b)
Sol. The Union Minister of State (I/C) of the Ministry of Development of North Eastern Region (DoNER), Dr Jitendra Singh, launched the social media of “Namaste Shalom”, a magazine on India-Israel relations. The magazine ‘Namaste Shalom’ is edited by Tarun Vijay, former MP.

Q5. Economic Survey sees average crude oil prices rising __________ in FY 2019.
(a) 30%
(b) 24%
(c) 42%
(d) 12%
(e) 54%

S5. Ans.(d)
Sol. The survey said that the oil price is expected to grow by average 12% in the FY19.

Q6. How much GVA growth has been seen in FY18?
(a) 6.9 per cent
(b) 6.7 per cent
(c) 6.5 per cent
(d) 6.3 per cent
(e) 6.1 per cent

S6. Ans.(e)
Sol. The Economic Survey has predicted gross value added for FY18 at 6.1 percent as against 6.6 percent for the previous financial year.

Q7. GST data shows growth of ________ in the number of indirect taxpayers.
(a) 30%
(b) 40%
(c) 50%
(d) 60%
(e) 20%

S7. Ans.(c)
Sol. A preliminary analysis of the Goods and Services Tax (GST) data reveals that there has been a 50% increase in the number of indirect taxpayers, besides a large increase in voluntary registrations, especially by small enterprises that buy from large enterprises and want to avail themselves of Input Tax Credits (ITC).

Q8. World rapid champion Viswanathan Anand annexed the Tal Memorial rapid chess title. The event was held in __________.
(a) Russia#
(b) Mexico
(c) Italy
(d) France
(e) China

S8. Ans.(a)
Sol. World rapid champion Viswanathan Anand annexed the Tal Memorial rapid chess title in Moscow, Russia after an easy final round draw against Boris Gelfand of Israel.

Q9. The government of India has signed an MoU with ____________ to enhance cooperation on 'National Campaign for Water Conservation in India'.
(a) Vietnam
(b) Iran
(c) Palestine
(d) Israel
(e) Indonesia

S9. Ans.(d)
Sol. The government of India has signed an MoU with Israel to enhance cooperation on 'National Campaign for Water Conservation in India'. It was announced by the Minister of State for Drinking Water and Sanitation S S Ahluwalia.

Q10. What does 'R' stands for in PRASHAD Scheme whose 23 projects have been sanctioned to 15 States for a total amount of Rs.687.92 crore?
(a) Regeneration
(b) Rituals
(c) Remittance
(d) Report
(e) Rejuvenation

S10. Ans.(e)
Sol. PRASHAD (National Mission on Pilgrimage Rejuvenation and Spiritual, Heritage Augmentation Drive) is a scheme with the objective of holistic development of identified pilgrimage and heritage destination.

No comments:

Post a comment