Friday, 18 May 2018

TNPSC GK Questions

Q1. Who has re-elected as President of Nepal for a second term in office with an overwhelming majority?
(a) Arzu Rana Deuba
(b) Kumari Laxmi Rai
(c) Onsari Gharti Magar
(d) Bidya Devi Bhandari
(e) Khadga Prasad Oli

S1. Ans.(d)
Sol. Nepal’s first woman President Bidya Devi Bhandari was re-elected for a second term in office with an overwhelming majority. Incumbent President Bhandari, the Left alliance’s candidate, was elected with more than a two-thirds majority as she defeated her Nepali Congress (NC) rival Kumari Laxmi Rai in the presidential election.

Q2. Name the country, which has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants recently.
(a) Saudi Arabia
(b) Qatar
(c) Finland
(d) Sweden
(e) Denmark

S2. Ans.(a)
Sol. Saudi Arabia's Cabinet has approved the national policy of its atomic energy programme, as the kingdom prepares to award contracts for its first nuclear power plants. The policy insists on limiting nuclear activities to peaceful purposes and calls for enhanced safety measures as well as the use of best practices for radioactive waste management.

Q3. A signed hardcover copy of Nobel laureate Rabindranath Tagore's _____________________________ the English translation of his famous Bengali play 'Raja' - has been sold for USD 700 at an auction in the US.
(a) Lecture on Lord Cross's India Bill
(b) A pamphlet on Ram Mohan Roy
(c) The King of the Dark Chamber
(d) The Songs of Bhanushingho Thakur
(e) The Pedlar from Kabul

S3. Ans.(c)
Sol. A signed hardcover copy of Nobel laureate Rabindranath Tagore's 'The King of the Dark Chamber'- the English translation of his famous Bengali play 'Raja' - has been sold for USD 700 at an auction in the US.

Q4. Name the Hindi film actor, who seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack recently?
(a) Akhilendra Mishra
(b) Narendra Jha
(c) Rishi Kapoor
(d) Shrivallabh Vyas
(e) Raghubir Yadav

S4. Ans.(b)
Sol. Hindi film actor Narendra Jha, seen in films like Haider and Raees, died due to a heart attack. He was 55. Born and brought up in Delhi, Narendra also featured in films like Mohenjo Daro and Kaabil. He worked with iconic filmmakers like Shyam Benegal in the film Netaji Subhas Chandra Bose: The Forgotten Hero.

Q5. How much disinvestment target has been set for Financial Year 2018-19?
(a) Rs.72,500 crore
(b) Rs.50,000 crore
(c) Rs.70,000 crore
(d) Rs.60,000 crore
(e) Rs.80,000 crore

S5. Ans.(e)
Sol. The Finance Minister announced that 2017-18 disinvestment target of Rs.72,500 crore has been exceeded and expected receipts of Rs.1,00,000 crore. He set the disinvestment target of Rs.80,000 crore for 2018-19.

Q6. According to Union Budget 2018-19, Three Public Sector Insurance companies will be merged into a single insurance entity. Which of the following is not them?
(a) Oriental India Insurance Co. Ltd
(b) United India Assurance Co. Ltd
(c) National Insurance Co. Ltd
(d) General Insurance Corporation of India
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. Three Public Sector Insurance companies- National Insurance Co. Ltd., United India Assurance Co. Ltd., and Oriental India Insurance Co. Ltd., will be merged into a single insurance entity.

Q7. To celebrate the 150 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Father of the Nation from 02nd October 2019, the Budget set aside _____________ for the activities leading to the commemoration programme.
(a) Rs. 250 crore
(b) Rs. 150 crore
(c) Rs. 100 crore
(d) Rs. 350 crore
(e) Rs. 450 crore

S7. Ans.(b)
Sol. To celebrate the 150 Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, Father of the Nation from 2nd October 2019, the Budget set aside Rs.150 crore for the activities leading to the commemoration programme.

Q8. Which company has launched its first-ever debit card in Mexico, part of a push to encourage shoppers without bank accounts to buy online?
(a) Sony
(b) Alibaba Group
(c) Yahoo
(d) Google
(e) Amazon

S8. Ans.(e)
Sol. Amazon.com Inc launched its first-ever debit card in Mexico, part of a push to encourage shoppers without bank accounts to buy online.

Q9. Which among the following state government is setting up an Rs. 100-crore Apparel Super Hub in Sircilla and It signed a memorandum of understanding with Kay Ventures to roll out the project?
(a) West Bengal
(b) Kerala
(c) Telangana
(d) Karnataka
(e) Gujarat

S9. Ans.(c)
Sol. The Telangana government is setting up an Rs. 100-crore Apparel Super Hub in Sircilla. It signed a memorandum of understanding with Kay Ventures to roll out the project.

Q10. Name the newly nominated first-ever female director of the Central Intelligence Agency (CIA)?
(a) Gina Haspel
(b) Christine Lagarde
(c) Michelle Bachelet
(d) Christiane Amanpour
(e) Yoani Sanchez

S10. Ans.(a)
Sol. Gina Haspel, the newly nominated first-ever female director of the Central Intelligence Agency (CIA), is a career intelligence officer with more than 30 years' experience.

No comments:

Post a comment